Fiind invitați la emisiunea Garantat 100%, ne grăbim paşii spre capitală, spre o nouă oportunitate de a arăta cine suntem şi ce putem face ajutându-ne doar de cuvinte şi imagini. Prilejuită de mica excursie la Bucureşti avem şansa să intrăm în sufletul redacţiei revistei Dilema Veche, un apartament într-o clădire veche şi bătută de trecerea anilor, ce ne încurajează şi ne aduce mai aproape de sala din subsolul Colegiului de Artă, spaţiul din care se naşte revista Alecart.
“Ne-a făcut mare plăcere să vă cunoaștem și să vedem de aproape o așa ispravă culturală. Cred ca multe reviste culturale românești ar avea motive serioase de invidie!”(Simona Sora – editor coordonator Dilema veche)
“Nu ne-am propus niciodată să concurăm cu alte reviste culturale din România.”(Emil Munteanu- coordonator Alecart)
Cele două fragmente de dialog relatate mai sus punctează nu numai prima parte a excursiei de o zi facută de Alecart la București ci și relația de cauzalitate închegată în timp între conceptul germinal din spatele acestei reviste și tranziția involuntară către un adevărat fenomen cultural. Astfel, data de 2 aprilie 2013 marchează în calendarul alecartian o experiență pe cât de diferită pe atât de încântătoare.
Această primă experiență a întâlnirii cu câțiva dintre membrii uneia din cele mai proeminente reviste culturale din spațiul românesc a stat sub semnul unei disponibilități uluitoare demonstrând încă o data că în universul cultural și în lumea cuvântului liber barierele impuse de canonul social al categoriei de vârstă și al nivelului de experiență în domeniu se dizolvă lăsând loc unui dialog între cei pasionați de lectură și de orice manifestare a fenomenului cultural.
Astfel, într-un cadru cât se poate de familiar, reprezentanții celor două publicații au luat parte la o conversație ca între prieteni.
S-au depănat amintiri, s-a vorbit despre cărti, despre autorii lor, s-au împărtășit experiențe și s-a remarcat unanim primatul formei asupra fondului din ce în ce mai frecvent în cadrul textului scris. S-au format noi legături, legături fără un titlu oficial, legături dictate de spiritul comun al celor două reviste, un spirit critic și în permanentă căutare de nou și de forma nespusă a vechiului.
P.S.
Mai multe despre aventura alecartiană la București în numărul 10,unde veți putea citi și o recenzie a romanului Simonei Sora, Hotel universal, nominalizat la Premiile „Ziarului de Iași”