Întâlnirile ALECART la FILIT. Program, cărți & autori

Întâlnirile ALECART la FILIT, al căror motto este Niciun scriitor nu există în afara cărților lui (Eugene O’Neill), s-au bucurat de-a lungul celor 10 ani de festival de aprecieri atât în rândul scriitorilor, cât și al jurnaliștilor români și străini (Nu-mi pot imagina FILIT-ul fără întâlnirile cu liceenii de la ALECART, îndrăgostiți de literatură mai până peste marginile iertate (…), scria Radu Vancu după ediția din 2021) și se desfășoară după un „scenariu” care include, printre altele, un dialog netrucat între elevi/ absolvenți și autori, așa cum observa Gabriela Adameșteanu, un recital de muzică prin care se deschide fiecare eveniment și o expoziție de grafică.

Dezbaterile, care vor avea loc în perioada 18- 22 octombrie la MUZEUL „V. POGOR” – CASA JUNIMII,  au ca pretext cărți ale autorilor pe care alecartienii le-au citit în prealabil și se vor desfășura după următorul program:

  • Miercuri, 18 oct., ora 15: Lilia CALANCEA (Sunt oare un călău?) / Cristian FULAȘ (Specii)

„Lilia Calancea a scris, așadar, un roman despre familie și despre abandon, despre iubire și ură, despre constrângeri și vinovății, despre traume. Margarita însăși se consideră un călău pentru că sângele tatălui îi curge prin vene. E un sentiment cu care se confruntă toți cei care moștenesc povara trecutului – familial sau al unei întregi națiuni, un sentiment copleșitor, căci te leagă de ceva ce nu ai trăit și te obligă să faci ceva pentru a răscumpăra ceea ce s-a întâmplat.” (Maria Oglinzanu, „Frumusețea se naște din cenușă”)

„Volumul lui Cristian Fulaș este jurnalul unei Românii cu 34 de ani de democrație în spate (Democrația săracilor, puterea lor de a alege care bogați să stăpânească peste ei sau măcar iluzia că făceau asta.), univers meticulos documentat, de la periferiile gri-pestrițe, blocurile neterminate, rămășițele visurilor comuniste, buruieni și gropi patriotic plasate pe drumuri europene până la nobilimea mare, aristocrații, „statul paralel”, „oculta”. Tărâm desprins de realitate, idilic și verde, gazoane curate, tunse la milimetru, vile, mașini, opulență, un eden al speciilor ca Victor, Miron, Costin, Robert și ceilalți. (Andrei Tătărușanu, „Bestiar contemporan…”)

MOMENTE MUZICALE:

Recital de percuție: Mara Voicescu, la pian prof. Smaranda Acatrinei

Ansamblu de percuție (coordonat de prof. Iustin Rusu si Dan Constantinescu):

Vlad Grigoraș cls a XI-a, Casandra Voion – cls a VIII-a, Maria Tanasă – clasa a VIII-a, Antonia Bîrlă- clasa a IX-a

  • Joi,19 oct., ora15: Guzel IAHINA (Trenul spre Samarkand) / Karina SAINZ BORGO (La Caracas va fi mereu noapte)

„500 de copii, băieți și fete, cu vârsta cuprinsă între 2 și 12 ani, slabi și vlăguiți, copiii sovietelor devenite de curând roșii, copiii foametei și ai bolilor, supraviețuitori (încă) într-o lume pustiită de moarte, adăpostindu-se pe străzi, în cotloane, în adăposturi și orfelinate, vagabondând, stând față în față cu mizeria, purtând în carnea lor fragedă semnele degradării, în ochi disperarea, pe trupurile schilodite urmele unui trecut de care nu pot și nu vor să se despartă. Pentru că din el au ieșit (încă) vii.” (Nicoleta Munteanu, „Cămăși albe și stele roșii”)

„Volumul Karinei Sainz Borgo impresionează prin stil și conținut, iar povestea Adelaidei este povestea tuturor celor care se confruntă cu regimuri nedemocratice, în care haosul și nesiguranța pun stăpânire nimicind orice încercare de revoltă, dezumanizând, îngropând orice speranță. Deși poate fi citit și ca un roman noir cu accente polițiste, La Caracas va fi mereu noapte mi se pare în primul rând o denunțare a opresiunii și a dictaturilor militare care s-au succedat în America Centrală și de Sud, un strigăt de ajutor și un document – deopotrivă istoric și uman.” (Theodora Sterpu, „Despre oameni și despre bolgiile infernului)

MOMENTE MUZICALE:

Recital de fagot (coordonator prof. dr. Florin Loghin): Darius Petrisor Eduard- clasa a VIII-a, Ana Maria Baciu – clasa a IX- a, Vlad  Ambrosa – clasa a XI-a, Andrei Busuianu – clasa a XII-a.

  • Vineri, 20 oct., ora 15: Petra Hůlová (Munții roșii) / Lidjia Dimkovska (Camera ascunsă)

„În romanul Petrei Hůlová, femei înrudite în durere, a căror moștenire, de trei generații și mai bine, nu este decât durerea însăși, își caută bătrânii pentru a-și desluși destinul și se caută unele pe altele pentru a-și desluși bătrânii.

Cinci perspective narative ce se contrazic și se îngână, cinci voci feminine din generații diferite ce se întreabă și-și răspund pe limba tăioasă a strămoșilor se întrepătrund într-o narațiune-puzzle copleșitor de amplă, a jumătăților de adevăr și a dilemelor morale – aici, fiecare istorie se despică în cinci, fiecare adevăr este de cinci ori trăit și de cinci ori pus la îndoială și fiecare mamă este de cinci ori dură și rea.” (Iona-Bianca Lupu, Acolo unde nimeni nu mai poate să cânte)

„Lila este o tânără scriitoare din Macedonia, ce primește o bursă în Viena, în cadrul unui proiect internațional. În apartament, ea locuiește cu Edlira, o fotografă din Albania și Joseph, un muzician din Pakistan. Lidija Dimkovska insistă pe relațiile interculturale pentru a transmite că ceea ce ne unește este arta, indiferent de particularități etnice, rasiale, culturale. Chiar dacă la început cei trei nu sunt apropiați, dificultățile îi unesc, îi fac mai puternici (…)” (Teodora Giugula, fragment dintr-un articol ce va fi postat aici curând)

„Așadar, în camera cu ferestre către lume care e viața Lidijei Dimkovska se ascund alte camere în care își găsesc locul oameni și teritorii, experiențe de tot felul, întâmplări și amintiri. Pentru toate există un timp și un spațiu, fiecare e de sine stătătoare și se deschide către o alta, fiecare e pregătită să dialogheze cu celelalte, să se lase impregnată de ele. Descoperind astfel lumea și tot ceea ce poate ea să ofere.” (Nicoleta Munteanu, „Făcând din lume casă)

MOMENTE MUZICALE

Cvartet de flaut: prof. Mihaela Popa, prof. Paula Rusu, Codrina Anghelinei – clasa a XII-a, Violeta Marie Kalypso Wavre – clasa a XI-a

  • Sâmbătă, 21 oct., ora 11: Giulia CAMINITO (Apa lacului nu e niciodată dulce)/ Mihai RADU (Repetiție pentru o lume mai bună)

„În lumea pe care Giulia Caminito o imaginează (doar parțial, căci Apa lacului nu e niciodată dulce e un roman ce pornește de la trei povești reale de viață, amestecând adevăruri dureroase și experiențe trăite cu altele nicicând întâmplate, însă posibile – în ordinea existenței oamenilor pe care i-a cunoscut și cărora le aduce astfel un omagiu – și în ordinea propriei vieți) e multă disperare, multă încrâncenare, e multă voință și prea puțină lumină. Există o dârzenie oțelită ce nu lasă personajele să se frângă (…)” (Nicoleta Munteanu, „Peștii nu pot să zboare, deși au aripi)

„În Repetiție pentru o lume mai bună, Mihai Radu surprinde neputința oamenilor de a se conecta la dezastrele interioare și exterioare. Oscilând între insuficiențele lumii și vina unei specii umane dezamăgitoare, între acceptare și evitare, între cădere și posibilitatea de a fi linear chiar și în suferință, Paul este cel care poartă tristețea unei întregi lumi, însă mereu parcă în răspăr. Ce trist e, totuși, să te naști cu menirea de a face bine. E mai rău ca un viciu. Nu poți să te lași, cum te lași de țigări.” (Denisa Grădinaru, „Lumea țesută din tristețe”)

MOMENTE MUZICALE

Canto, clasa prof. Daniela Ciocoiu:
Lorena Bulei – clasa a X-a, Bianca Maria Iova,  Diana-Maria Ursulescu, Maria Vamanu – clasa a XI-a, Ioana Rusu – clasa a XII-a. La pian: Sara-Maria Costandache, clasa a X-a.

  • Sâmbătă, 21 oct., ora 15: Alecart. Zoon Poetikon

Alina PURCARU (Tot mai multă splendoare)/ Florin PARTENE (Poezii pentru începători)/ Gabriel CĂRTĂRESCU (mâine o să fiu fericit) vs. Alina VIȚEL/ Andrei RUSU/ Alexia PLĂCINTĂ/ Alex FRANDEȘ

  • Duminică, 21 oct., ora 11: Markus ZUSAK (Hoțul de cărți, Podul de lut)

MOMENTE MUZICALE

duet flaut si chitară, clasa prof.  Valentina Cioată:

Wavre Violeta Marie Kalypso,  Flavius Jitaru-  clasa a XI-a

 

  • Întâlnire ALECART Junior (miercuri, ora 11.30, Colegiul Național Iași): Dan COMAN (Plictisitoarea vacanță de vară a fraților Rățoi)
  • Expoziție de grafică: Ioniță Benea – Invincibil (Poezia care se vede), expoziție inspirată de poezia lui Radu Vancu. Despre „locul ăsta unde cuvintele & sângele/ sunt același lucru” Despre ce înseamnă a fi „Invincibil: Un mort îndrăgostit într-o groapă comună/ strivit sub propoziții ca sub imperii totalitare” Expoziție realizată cu sprijinul MNLR Iași și Alecart.

Impresii despre Întâlnirile Alecart la Filit:

Katja Petrowskaja, scriitoare invitată la FILIT 2017 : Când am fost la Întâlnirile Alecart, mai aveam puțin și plângeam. Știi, stai în fața lor, ai făcut un fel de val, iar înapoi, către tine, se întoarce altul de trei ori mai mare, care aproape te omoară cu încărcătura lui emo­țională. Am fost co­pleșită de entuziasmul lor, de ti­­­­nerețea lor, de ochii lor, de energia lor, de precizia cu care au perceput lucrurile. Am experimentat fericirea supremă.

David Vann, scriitor american invitat la FILIT 2013: Întâlnirile Alecart, cu întrebările elevilor, cu dezbaterile foarte interesante, cu muzica de la sfârșit, mi-au lăsat o impresie deosebit de puternică, pentru că nu am văzut așa ceva în niciuna din țările în care am fost la evenimente de genul acesta. Am mers în 25 de țări la lansări de carte și festivaluri și n-am văzut niciodată elevi de liceu care să se implice atât de mult, prin recenzii de carte, prezentarea autorilor pe scenă, prin întrebări extrem de inteligente.

Gabriela Adameșteanu, scriitoare invitată la FILIT 2013: Am întâlnit la Alecart elevi olimpici la diverse specialități realiste, care puteau citi o carte cu uneltele unui critic literar. M-au uluit cu pertinența întrebărilor lor. (…) Iașiul are tineri extrem de buni, de inteligenți, de curioși și deloc snobi. La întâlnirea mea cu ei, atmosfera a fost extrem de spontană, ba chiar am fost nevoiți să oprim discuțiile când încă mai aveam 20 de mâini ridicate pe sus. Jean Mattern, directorul colecției Du Monde Entier a Editurii Gallimard din Franța, a recunoscut că așa ceva nu a mai văzut. Cum să nu fii optimist în ce privește literatura și cultura?

Dia Radu, jurnalistă: Că Alecart e citită, urmărită și are ecou s-a văzut mai ales în reușita întâlnirilor organizate de ea. Nicăieri la FILIT nu a fost mai multă lume ca la dezbaterile cu scriitori, propuse de redactorii ei. Nicăieri prezența nu a fost mai vie, întrebările mai percutante și interesul mai mare.

Amfitrionii Întâlnirilor Alecart:  Nicoleta MunteanuEmil Munteanu – profesori la Colegiul Național Iași, coordonatorii proiectului Alecart, Andrada Strugaru – studentă, coordonatoarea Clubului Alecart.

Parteneri: Colegiul Național Iași, Liceul Teoretic „Varlaam Mitropolitul”, Colegiul Național de Artă „Octav Băncilă” Iași

Loading Facebook Comments ...

Fii primul care comentează!