Alecart la Gala Excelenței, 2014

Miercuri, 22 octombrie, la Sala Verdi, Palas Mall, în cadrul Galei Excelenței, organizate de ISJ Iași, proiectului Alecart i s-a acordat Diploma de Excelență.

După ce, timp de de 6 ani, proiectul Alecart (un proiect cultural inedit în care sunt implicate trei mari colegii: Colegiul Național Iași, Colegiul Național de Artă „Octav Băncilă” Iași și Colegiul Național „Petru Rareș”Suceava) a fost apreciat în presa locală, națională și internațională de cunoscuți scriitori, critici literari și regizori, după ce revista „Alecart” a ocupat locul I la faza națională a Concursului de Reviste Școlare și Jurnalistică, depășind ca punctaj publicații cu tradiție, ne bucurăm că Inspectoratul Școlar Iași ne-a acordat această distincție care certifică, încă o dată, valoarea/autenticitatea activităților noastre și, implicit, a revistei. Mai ales acum, când avem cel mai tânăr redactor-șef din scurta noastră istorie, Tudor Berbinschi, elev în clasa a a X-a la Colegiul Național Iași, și orice premiu înseamnă o motivație în plus!

Mulțumind Inspectoratului Școlar Iași și, în special, domnului inspector Cezar Zaharia, pentru recunoaștere și pentru susținere, reluăm câteva fragmente din „Excelsior”, revista olimpicilor ieșeni, nr.3, 2014:

Alecart reprezintă curajul tinerilor de a exprima opinii critice alături de scriitori și critici literari consacrați; orgoliul de a fi înăuntrul vieții culturale, de a comenta fără complexe spectacole de teatru, concerte, expoziții, filme; bucuria de a colabora cu artiști plastici recunoscuți; deschiderea spre spații culturale din întreaga lume. În viziunea prestigioasei reviste „Observator cultural”, Alecart este „unul dintre cele mai serioase şi mai bine coordonate proiecte ale liceenilor români”.

 

Proiectul are la bază activitatea Clubului de Cultură „Alecart” ce presupune dezbateri, întâlniri cu absolvenți care studiază sau au studiat la universități de top din Europa și SUA, discuții pe marginea literaturii contemporane cu scriitori, traducători, profesori universitari, critici literari. Alecart este partenerul Festivalului de Literatură și Traducere Iași, „întâlnirile” organizate de liceeni bucurându-se de aprecieri atât în rândul scriitorilor, cât și al jurnaliștilor.

 

Revista a obținut Titlul de Laureat la faza națională a Concursului de Reviste Școlare în fiecare an de la înființare și e singura publicație realizată de liceeni căreia i s-au acordat spații generoase în „România literară”, „Dilema veche”, „Observator cultural”, „Ramuri”, „Convorbiri literare”, iar redactorii ei au fost invitații lui Cătălin Ștefănescu în emisiunea „Garantat 100%”. Deși nu și-a propus decât să promoveze sinceritatea demersului interpretativ și să formeze gustul pentru manifestările culturale contemporane în rândul tinerilor, „Alecart” a fost așezată alături de reviste culturale consacrate, „revista e cât se poate de incitantă, cu lecturi proaspete, fără clișeele și doza de déjà vu pe care le găsești în mai toate revistele culturale. În plus, nu știu ce revistă de profil arată atât de bine…”( Bogdan Crețu), „e o revistă extraordinară, una dintre revistele mele favorite, nu numai românești!”( Radu Vancu), „revista te plasează într-o actualitate vivantă, surprinsă cu un nerv critic remarcabil.” („România literară”)

 

Iar dacă Simona Sora, Gabriela Adameșteanu, Matei Vișniec, Simona Popescu, Corneliu Porumboiu, Lucian Dan Teodorovici, după ce au cunoscut „fenomenul Alecart”, au ajuns să creadă în el și să-l promoveze îi motivează pe liceenii implicați în acest proiect să devină mari cititori, spectatori competenți. „Ființe culturale”. Și e suficient!

 

Loading Facebook Comments ...

Fii primul care comentează!