Ancheta revistei Alecart 10: „Cititorul din mine”

Argument

Poţi să deschizi o carte doar într-un singur fel. Să o închizi însă face diferenţa. Să o închizi într-o disecţie mai ceva decât medicală sau, din contră, să o deschizi nu prin judecăţi sau politici, ci prin ceea ce eşti tu, ca om format şi nu prins într-un format. Cea din urmă diferenţă ne-a adus în faţa unor oameni formaţi în domenii diferite de cel literare care ştiu însă să pună punctul pe i (fără regula dia-criticelor) atunci când sunt în faţa unei cărţi. Ceea ce face dintr-un judecător, politolog, un medic, un arhitect sau un regizor un PROfesionist, un PRO lecturi bune este că scoate cartea din formatul unor interpretări literare şi o aşază în formatul său PROblematic, PROporţionat, PROmt.

Vrem să aflăm astfel cum închid cărţile de beletristică PROfesioniştii din alte domenii.

1. În cazul unei cărţi de beletristică, o citiţi dinspre specializarea personală către literatură sau în afara specializării?

2. Dacă ar trebui să scrieţi prefaţa unui roman nou apărut, ce aspecte ale cărţii nu aţi rata în prezentare?

3. Dacă ar fi să vă faceţi un profil de cititor, care ar fi acesta?

4. Ce carte ne-aţi recomanda din domeniul dumneavoastră ca lectură obligatorie?

Marius Galan, judecător la Curtea de Apel: „Citesc până la capăt cărți indigeste dacă îmi sunt recomandate de persoane pe care le prețuiesc.”

1. Specializarea mea e, în mod natural, îndreptată spre cuvinte și logica legării lor în fraze care să argumenteze și să convingă. Spunând totodată dreptul. Nu citesc dinspre specializare spre literatură și nici invers. Citesc și mă bucur ori de câte ori pana autorului a alunecat pe hârtie vrăjind-o să se transforme în file de poveste. Un subiect bun nu face neapărat o carte bună. O scriitură bună face însă dintr-un subiect oarecare o operă de artă. Îmi plac teribil cuvintele lui Wilde: „Am lucrat toată ziua la ciorna unei poezii. De dimineață am pus o virgulă, iar după-masă am revenit și am scos-o”.

2. Nu îmi plac prefețele. Au prostul obicei de a dezavua subiectul și de a produce așteptări. De la o anumită vârstă, preferi ca prefața să vorbească despre autor și nu despre carte. Dar am citit cu interes prefața lui Nae Ionescu la De două mii de ani și am savurat răzbunarea lui Sebastian, aceea de a decide să o publice.

3. Interesat, curios, nerăbdător. Am cel putin 3 cărți începute în același timp. Nu (mai) termin cărțile care nu sunt bine scrise, chiar dacă mă interesează subiectul. Revin asupra lecturilor dragi, îmi spun tot timpul că ar trebui să fac niște note și nu o fac niciodată. Citesc până la capăt cărți indigeste dacă îmi sunt recomandate de persoane pe care le prețuiesc.

4. Walter Block, Pledoarii imposibile. Pentru că m-au convins că se poate să n-am dreptate și atunci când toată cunoașterea îmi dă dreptate.

Imagine

Grafică: Izabela Pavel

Loading Facebook Comments ...

Fii primul care comentează!