Planeta poate supraviețui fără oameni, însă noi nu putem supraviețui dacă ne distrugem singuri casa.
O poveste în care descoperim magia cuvintelor, o ușă deschisă spre fantezie pe care se va bucura să pătrundă orice copil pofticios de a descoperi lumi neobișnuite, asta am simțit că reprezintă Anisia și uneltele fermecate, de Cosmin Perța. Am învățat din aceasta carte că protejarea mediului înconjurător este importantă, deoarece altfel nu putem fi sănătoși. Natura este esențială pentru viața noastră. Fără ea, nu am putea supraviețui. Lorzii Ceții construiau foarte multe mașinării care poluau mediul, așa că Anisia, Vladimir, Paul și Yohanna au decis să lupte împotriva lor și au câștigat. Mesajul este emoționant și actual: prietenia și magia pot învinge orice. De exemplu, prin puterea magică a uneltelor fermecate primite de la zeii oceanelor, cei trei prieteni, Anisia, Vladimir și Paul au reușit să creeze a doua platformă.
Îmi imaginez cu bucurie cum această carte deosebită trece dintr-o generație în alta timp îndelungat, legănată de dragostea, visele și pofta copiilor de a citi, căci în ea copilăria, joaca, bucuria se împletesc în caruselul imaginației cu… ,,A fost odată…..”, îndreptându-se spre ,,Va fi…”. (Mara Andreea Cusutură)
Protagonista volumului, Anisia, este o fetiță de treisprezece ani înzestrată cu o încredere nemăsurată în bine și în frumusețe, care a pornit într-o misiune de căutare și de salvare a fratelui ei mai mic, dar va ajunge să lupte pentru a face lumea mai bună. Pe lângă extraordinara ei capacitate magică, ea are un soi de atitudine pozitivă care i-a permis să-și ducă planurile la bun sfârșit fără a se speria de cei ce îi stau împotrivă. Primejdiile prin care a trecut pot fi privite ca niște teste menite să-i scoată în evidentă calitățile: curajul, curiozitatea, încrederea și speranța.
E o poveste despre prietenia între persoane cu firi diferite, iar mesajul transmis este că trebuie să protejăm mediul înconjurător, să facem o lume mai bună și mai „naturală“, în care poluarea să fie redusă, astfel încât speciile să nu mai dispară din cauza neglijenței noastre și viața să poată continua. Căci planeta poate supraviețui fără oameni, însă noi, oamenii, nu putem supraviețui dacă ne distrugem singuri casa. (Eric Țopa)
Cartea ne dovedește că un frate va fi mereu una dintre cele mai importante persoane din viața unui copil.
Volumul Anisia și uneltele fermecate poate părea un avertisment legat de consecințele poluării, spus pe înțelesul copiilor, dar e, în același timp, o poveste care face legătura dintre viața de zi cu zi și știința magiei – o lume miraculoasă, în care dorim să pătrundem, dar de care nu toți avem parte. Unii nu o întâlnesc nici măcar o singură dată în viață, din păcate. Astfel, subiectul cărții se dezvăluie fiecăruia în funcție de căutările și așteptările lui. Consider totuși că în Anisia… este vorba în primul rând despre importanța iubirii frate-soră. Autorul insistă pe acest subiect pe la mijlocul cărții, atunci când Anisia l-a găsit pe Vladimir și a reușit să dărâme ziduri invizibile pe care distanța și dorul dintre cei doi le-au creat. Copiii s-au ținut în brațe un timp îndelungat, apoi au început să-și povestească unul altuia toate aventurile prin care au fost nevoiți să treacă. La plecare însă, atunci când Anisia avea de gând să meargă la zeii oceanelor, ea și Vladimir abia s-au mai putut despărți din nou. Cartea ne dovedește astfel că un frate va fi mereu una dintre cele mai importante persoane din viața noastră, așa cum e și în cazul fetiței. (Alma Muntenescu)
În cartea Anisia…, în lumea imaginată de autor, oamenii s-au transformat în roboți ce sunt crescuți în unități și nu fac nimic altceva decât să servească Lorzii Ceții, fondatorii corporațiilor ce au distrus lumea. Ni se oferă o nouă perspectivă asupra propriei vieți, când realizăm că toate problemele lumii din carte sunt reale. Povestea ilustrează toate greșelile umanității, dar nu o face într-o manieră cinică, necruțătoare, ci prezintă toate aceste fapte oribile într-un mod copilăros, pe durata unei aventuri ce poate părea relativ obișnuită, dar devine captivantă.
Cartea nu conține vreun personaj bun în sensul în care ne-au obișnuit basmele, adică personaje în care nu putem crede, cu care nu putem intra în dialog fiindcă sunt perfecte. Mi-a plăcut că, deși simple, personajele lui Cosmin Perța au și trăsături negative. De exemplu, eroina poveștii, Anisia, râde de viața prietenei ei și nu se concentrează decât pe propriul scop: găsirea fratelui pierdut, dar fetița îi ajută și pe alții, de exemplu pe Paul, băiețelul cu nevoi speciale, care a ajutat-o la rândul lui, când a avut ocazia.
Așadar, cartea prezintă toate greșelile noastre ca umanitate, arătând că ne îndreptăm în mod inevitabil spre un viitor sumbru, dar nu o face pentru a-şi întrista cititorii sau pentru a provoca vreo emoție negativă. Mesajul e să nu fim indiferenți la ce vedem în jurul nostru, deoarece indiferența i-a transformat pe oamenii din carte în păpușile Lorzilor Ceții, iar lipsa de interes a zeilor oceanului a permis ca tot gunoiul oamenilor să intre în apă. Nu este vina noastră pentru toate dezastrele create de semeni, dar va fi vina noastră dacă nu acționăm. (Andrei Palaghia)
Încearcă să vezi dincolo de răul din alții, încearcă să ,,slujești” binele.
Întâmplările din volumul lui Cosmin Perța au fost ascunse sub pelerina simplității, dar complexitatea lor este evidentă odată ce descoperi multitudinea de aspecte abordate în această poveste fascinantă, bine scrisă, care te ține cu sufletul la gură. Mesajul este actual, căci cartea abordează subiectul poluării și amintește că prin dorința noastră de a evolua și de a ne moderniza ajungem să ignorăm consecințele a ceea ce facem, consecințe care ne vor afecta inevitabil. „Umanitatea” uitată, căutată, redescoperită reiese subtil din fiecare capitol.
Mi-a plăcut că, în ciuda tuturor regulilor și a limitelor stabilite care o țin captivă în normalitatea propusă de Lorzii Ceții, Anisia trece de această graniță și se avântă pe teritorii necunoscute cu două arme neobișnuite: magia și prietenia. Aventura propriu-zisă începe de la dorința fetei de a-și recupera fratele răpit, dar timpul o ajută să vadă situația de ansamblu, realizând importanța misiunii sale: salvarea „lumii” celor care i-au luat singura rudă e obligatorie dacă își dorește să-l recupereze pe Vladimir. În acest moment, Anisia folosește din sursa maturității o doză ce pare imposibil de controlat, pentru a găsi unica soluție care ar fi putut aduce satisfacția unui câștig ambelor ,,tabere”.
În Anisia și uneltele fermecate, Cosmin Perța pledează pentru importanța speranței și a voinței în tot ceea ce facem. Speranța de a crede în puterea noastră de a reuși ce ne propunem, voința de a continua ceea ce am început, de a merge în continuare pe drumul plin de neprevăzut și obstacole al vieții. Pentru mine, mesajul acestui miniroman este de a vedea consecințele din spatele unor dorințe nejustificate și, cel mai important, să nu renunți, să încerci.
Așadar, dragă cititorule, încearcă să evadezi din tiparul normalității, să vezi dincolo de răul din alții, să ,,slujești” binele. (Daria Graur)
* Mara Andreea Cusutură, Eric Țopa, Alma Muntenescu, Andrei Palaghia, Daria Graur sunt elevi în clasa a V-a C la Colegiul Național Iași.