Săptămâna aceasta redactorii Alecart s-au bucurat de posibilitatea de a promova într-o apariţie televizată revista şi, implicit, proiectul Alecart pe care îl coordonează, şi de a explica, încă o dată, ce înţelegem prin conceptul Alecart.
Dacă ar trebui să rezumăm în câteva cuvinte dialogul pe care l-am avut la Telem (Alexandra Masgras-redactor-şef Alecart, Ioana Lionte-coordonatoare Clubului de cultură Alecart, Emil Munteanu-coordonatorul proiectului Alecart) nu am spune decât că am dezbătut, pornind de la simpla prezentare a revistei, conceptul de libertate în presă dar şi în receptarea evenimentelor culturale de zi cu zi. Aşa cum au afirmat de multe ori redactorii noştri, putem vorbi acum, la al 10-lea număr care se apropie, de Şcoala Alecart şi de o anume mişcare Alecart în promovarea culturii române şi străine, sub toate formele sale de manifestare.
Fie că redactorii noştri au argumentat în emisiunea moderată de ce recenzăm autorii de astăzi şi nu clasicii secolelor trecute, de ce facem dosare de filme ale contemporanilor dar şi ale filmelor de artă, clasicizate, de ce suntem receptivi la orice spectacol indiferent de nonconformismul său, am ajuns la finalul emisiunii la concluzia că poate, nici noi sau nici nouă, nu ne suntem îndeajuns.
Ce înseamnă aceasta? O accelerare a proiectului Alecart, o mai accentuată prezenţă a redactorilor în viaţa culturală a Iaşului şi nu numai, întâlniri mai dese cu artiştii de astăzi. Cu asemenea concluzii, cu siguranţă ne veţi vedea, citi, auzi tot mai des în toate mediile de comunicare.
Am ajuns astfel la o concluzie sănătoasă, aceea că şi cultura are nevoie de promovare, trebuie scoasă la vedere şi, mai mult, trebuie receptată la adevărata sa valoare. Nu mai sunt timpurile cărţilor uitate pe rafturi ci a autorilor care ies de la masa de scris pentru a citi, din propria carte, alături de cititorii lor, regizorii nu mai participă doar în ziua lansării filmului într-un eveniment de gală, ci se amestecă într-un dialog viu cu tinerii de azi care sigur pot, ştiu şi au felurite întrebări.
Dinăuntrul Alecart suntem totuşi obiectivi şi credem că tinerii de astăzi pot fi aduşi în cultură şi pot fi consideraţi voci active ale lumii culturale de astăzi atâta vreme cât li se oferă un spaţiu de exprimare şi un partener de dialog pe măsură.
Puteţi urmări emisiunea pe:
http://www.telem.ro/telem/idei-pe-contrasens/67712-idei-pe-contrasens-19032013-alecart-iesit-din-tipare.html