Bacalaureatul sau despre vânătoarea de „perle”

Nu am înțeles niciodată voluptatea stupidă de a discuta și publica așa-zisele „perle” de la tot soiul de examene: evaluarea națională, bac sau admiteri de tot felul.

E lipsit de etică simplul fapt că profesorii corectori, singurii care se presupune că au acces la lucrări, fac astfel de informații accesibile presei. E lipsit de etică și reflexul presei de a le prelua, gonfla – unele par forțate și ajustate din condei de adult și de a le sărbători aproape. Grav e că subiectele sunt prost construite, ucigătoare de creativitate, au fost ani în care erau chiar greșite, nu că elevii gafează. Unele subiecte te invită simplu să gafezi, cheamă eroarea cumva.

Sigur, sunt și elevi slab pregătiți și nu toate greșelile lor devin nostimadă publică, dar tonul ăsta bășcălios, ironic-deștept al râsului colectiv e nedrept îndreptat: nu spre bieții elevi stresați, copleșiți, dezarticulați uneori, ci spre un sistem care idioțește sistematic. Și care, aflu de la un ministru (bine că măcar nu era ministrul de resort) că ar trebui să fie „pe bani”, adică măcar 100 lei, deși impozitele sunt bani, dar domnia sa e în disonanță cognitivă.

Așa că toți culegătorii ăștia de perle de bac, neconvertibile decât pe piața râsului de prost gust, și-ar putea găsi preocupări intelectuale ceva mai consistente sau măcar subiecte de amuzament mai puțin întristătoare.

Ah, iar pentru că în limbajul comun numim greșelile de acest gen perle, de parcă le-am căuta cu migală, mă gândesc că extrapolarea către alte specii de greșeli e permisă: perlele guvernării X, de pildă. Sau perlele din sănătate, educație etc.

 

Nota redacției: Nu înțelegem de ce nu apar în presă și decupaje din acele lucrări originale și provocatoare ale candidaților. Nu înțelegem de ce presa n-a fost niciodată interesată de inflația de așa-zisele cărți de comentarii, de care vorbea Alexandra Masgras în articolul precedent (https://alecart.ro/modele-educationale-ce-si-cum-invatam/), garnisite cu destule „perle”.

 

*Roxana Dumitrache a absolvit London School of Economics and Political Science și Facultatea de Științe Politice din cadrul SNSPA, ca șefă de promoție.  În prezent, este coordonator de programe la Direcția Relații Internaționale din cadrul Institutului Cultural Român.

 

Loading Facebook Comments ...

Fii primul care comentează!