Bogdan Suceavă & Republica la Alecart

Marți, 22 noiembrie, ora 13.30, avem bucuria de a-l întâlni pe scriitorul și matematicianul Bogdan Suceavă la Teatrul Fix (pe strada Cuza Vodă) cu ocazia lansării noului său roman, Republica.

Dialogul despre acest roman și despre alte două romane ale lui Bogdan Suceavă, Venea în timpul diez și Noaptea când cineva a murit pentru tine, va fi precedat de o conferință: „Bun de tipar la eseul despre Nicole Oresme, pentru antologia de la Princeton University Press. E proiectul scris cu Isabel Serrano. Va exista și o versiune de tip conferință în limba română pe care o voi prezenta o singură dată, pe 22 noiembrie, la Iași, la întâlnirea cu clubul Alecart.” (Bogdan Suceavă)

Momentul muzical de la finalul întâlnirii va fi susținut de Cvartetul de corni „Concertino” al UAGE iași coordonat de prof.univ.dr. Petrea Gîscă. Din cvartet mai fac parte: Vlad Iordache, Tudor Olărașu și Cosmin Cobașa. Prezentarea romanului Republica va fi realizată de Ioana Tătărușanu și Tamara Bivol, redactori Alecart, eleve ale Colegiului Național Iași, iar moderatoarea evenimentului este Nicoleta Munteanu.

În Republica, Bogdan Suceavă abordează curajos și inconfortabil un eveniment tulbure, care până acum fusese filtrat aproape exclusiv în mentalul colectiv prin prisma operelor lui Caragiale: 8 august 1870. Documentat, romanul nu caută doar recuperarea adevărului istoric, ci are în prim-plan relația fragilă dintre Idee și punerea ei în practică, dintre adevăr și manipulare, dintre voința poporului și capacitatea acestuia de a înțelege ce înseamnă puterea. Și dacă frapează ceva e suprapunerea dintre realitatea de atunci și ceea ce trăim astăzi: sforile se trag de la Centru, discursul e la fel de bombastic, lumea la fel de neașezată și dornică de schimbare…

Bonus: Întâlnirea cu Iancu (Ion Luca Caragiale, personaj) impune necesara revizuire a mitului literar.

Loading Facebook Comments ...

Fii primul care comentează!