Când ai 12 ani și crezi că știi totul despre familia ta

Olguța și un bunic de milioane, de Alex Moldovan

Mulți copii doresc să primească fără să ofere nimic în schimb, mulți visează la un trai diferit de cel pe care îl au, la jucării și la obiecte scumpe sau îi invidiază pe cei cu bani fără măcar să își închipuie ce poveste ascunde viața acelora.

Romanul lui Alex Moldovan spune o poveste captivantă despre copiii din zilele noastre, despre dorințele și pretențiile lor, despre cum pot descoperi aspecte importante ce se ascund în spatele unor lucruri aparent plictisitoare sau neplăcute. Olguța, personajul central al cărții, are un bunic foarte simpatic, dar și bogat – lucru care este surprins încă din titlu. Nu vă lăsați înșelați însă, căci povestea nu începe aici: se vor întâmpla multe până când adolescenta își va descoperi cu adevărat familia și va înțelege relațiile dintre cei din jurul ei.

Dar cine este Olga? O fată foarte deșteaptă, uneori orgolioasă și impertinentă, de doisprezece ani, cu o claie de păr roșcat, gusturi vestimentare destul de stranii și o părere foarte bună despre ea însăși. Poate aceste trăsături nu o ajută să își găsească prieteni, însă cu siguranță, cei ingenioși și descurcăreți se vor regăsi în atitudinea și în felul ei de a gândi. Nu e nimic extraordinar în felul ei de a fi, dar, cu toate acestea, Olga e unică și îi place să fie astfel.

Descoperim rapid că familia copilei este dezbinată, astfel încât ea nu-și recunoaște mătușa atunci când aceasta apare la ușa casei. Fetița cu un nivel de inteligență mult peste medie, o elevă neîndemânatică și puțin cam prea „glumeață”, e luată prin surprindere și nu știe cum să reacționeze atunci când simte că ceva este pe punctul de a se schimba în viața ei. Mătușa care apare chiar în primul capitol (detaliile despre viața fetei sunt presărate pe parcurs și la ele avem acces treptat, întregind imaginea inițială) este chemată chiar de mama copilei pentru că aceasta urma să se opereze a doua zi.

Comportamentul fetei e motivat de faptul că nu știe foarte multe despre propria familie. Ea va descoperi pe parcurs nu doar că și-a trăit copilăria printre secrete, dar și că e necesar să se schimbe pentru a înțelege ceea ce se întâmplă în jurul ei. Abia în custodia mătușii își descoperă mai cu atenție arborele genealogic și trebuie să se adapteze la adevărurile de care habar nu avusese. Mai există un amănunt extrem de interesant și de comic, care face deliciul cărții: Olga are un câine tare de treabă, care nu întâmplător poartă ochelari. Care-i faza? Veți descoperi singuri!

V-ați gândit vreodată cum ați reacționa dacă până într-o zi ați locui într-o căsuță obișnuită, în condiții normale, având părinți obișnuiți, iar apoi brusc vă întâlniți cu sora tatălui vostru care are un Jaguar XJ și stă la un hotel de cinci stele? Dacă viața voastră ar fi dată peste cap și ați intra într-o lume cu foarte mulți bani și multe capcane? Evenimentele cărora trebuie să le facă față fetița se succed cu repeziciune, căci în dimineața următoare ajunge și tatăl ei la vilă (o surpriză plăcută pentru că el lucra în străinătate), apoi, puțin mai târziu, și bunicul. Momentul cel mai interesant îl reprezintă întâlnirea dintre nepoată și acesta. Se dovedește că totul nu a fost nimic altceva decât un test, o probă la care bătrânul o supune  pentru a vedea cât este de descurcăreață. La întâlnirea de familie, certurile au fost date uitării și fiecare încearcă să stabilească armonia să-i accepte pe ceilalți în ciuda diferențelor dintre ei. Descoperim că bunicul întârziase pentru că își făcuse analizele de compatibilitate pentru a putea dona un rinichi nurorii lui, mama Olgăi.

Pe parcursul celor câteva zile, tânăra învață că oamenii nu sunt întotdeauna ceea ce par (de altfel, chiar acesta este și titlul unui capitol), dar păstrează atitudinea rebelă care i-a fost de ajutor și care o definește încă din primele pagini.

Fără a fi o carte cu o acțiune complicată sau care să ridice probleme, Olguța și un bunic de milioane ne prilejuiește întâlnirea cu o fetiță extrem de simpatică, nonconformistă, asemenea generației noastre. O fetiță care citește, deși nu-i plac colegele de clasă și nu se simte bine la școală, care vrea să stea mai mult în fața calculatorului decât îi permite mama, care e pusă mereu pe șotii, e încăpățânată și iubește filmele, care are parte de o porție zdravănă de aventură și de nenumărate surprize. Totul într-un volum relaxant și amuzant, care te ține cu sufletul la gură, te incită și te face să te întrebi mereu dacă Olga va reuși să se descurce, dacă familia ei va depăși animozitățile și se va reuni.

În esență, mi-a plăcut fiindcă e o carte cu și despre adolescenți și despre relațiile complicate cu adulții, despre cum înveți să cunoști lumea, să descoperi adevărul și să-l înțelegi, să te maturizezi fără a renunța la ceea ce ești.

 

*Horia-David Munteanu, elev în clasa a VI-a la Colegiul Național, este autorul volumului Harta sufletului meu (Călătorie în lumea părinților), editura Adenium, 2016. Detalii despre volum aici.

Loading Facebook Comments ...

Fii primul care comentează!