Cărți care n-ar trebui să lipsească din programa școlară (II)

Disclaimer sau despre regulile empirice ale alcătuirii unei liste de cinci cărţi care ar trebui studiate în liceu:

a). Pentru că cerinţa nu preciza că cele cinci cărţi trebuie să fie potrivite, toate, pentru ora de limba şi literatura română, unii oameni vor profita şi vor strecura insidios în listă şi chestii din alte domenii.

b). Unul dintre acei oameni sunt eu.

c). Pentru a face o asemenea listă, ar trebui ca cel care o alcătuieşte să ştie ce propun / menţionează toate manualele de limba română care circulă acum prin licee, ceea ce depăşeşte disponibilitatea de efort a autoarei acestei liste. Dacă vreunul din titlurile menţionate mai jos se regăseşte deja prin vreo notă de subsol rătăcită în vreun manual de limba română, scuze şi felicitări.

d). Pentru că e vorba de cărţi de studiat în liceu, autoarea acestei liste s-a gândit să se abţină de la menţionarea unor autori sau titluri mai puţin cunoscuţi sau cunoscute. Apoi s-a răzgândit (parţial). Prin urmare:

1. Orhan Pamuk – Mă numesc Roşu. Pentru că: se pot învăţa multe de la / pe cartea asta – atmosferă bine compusă, voci plauzibile din punct de vedere al apartenenţei şi condiţionărilor culturale, multiplicitate de perspective narative. Bonus: iluzia posibilităţii de a te juca puţin de-a detectivul.

2. Salman Rushdie – Versetele satanice. Pentru că: dacă o carte care l-a pus pe autorul ei pe lista de cumpărături a mai multor organizaţii de băieţi fără simţul umorului mai are nevoie de argumente, atunci probabil nici comicul scenei de început n-o să fie suficient, caz în care mai bine citiţi 50 Shades of Grey. Că veni vorba:

3. Ruta Sepetys – Between Shades of Grey. Pentru că: ţeapă. Titlul e la derută (vide supra) şi poate trage pe rătăciţii printre celelalte shades of Grey de partea literaturii. Plus: atunci când primul paragraf al unei cărţi despre experienţa unei adolescente lituaniene deportate în Siberia în 1941 este: “They took me in my nightgown.”, citeşti mai departe.  N-ai cum altfel.

4. Margaret Atwood – The Handmaid’s Tale. Pentru că: viitorul sună bine, zicea o reclamă. Mai puţin atunci când sună oribil, sinistru, inimaginabil de rău – zice cartea asta.

5. Bernard Lewis – The Muslim Discovery of Europe. Pentru că: am zis că o să profit. Şi pentru că nu cred că există o vârstă prea mică pentru a învăţa valoarea punctului de vedere şi a alterităţii lui. Sau, dacă există, nu e cea a liceului.

Fotografie de Lucian Iacob

Imagine

Filed under: Articole din arhiva Alecart

Secțiunea de comentarii este indisponibilă