Condiția profesorului în Europa și în America (ancheta nr. 5 Alecart)

Românul este cârtitor din născare, pare-mi-se. Nenorocul din propria curte va fi ridicat la nişte cote impresionante prin comparaţia, de cele mai multe ori nejustificată şi, mai trist, neargumentată, cu cei „din afară”. Ancheta redacţiei noastre a încercat astfel să definească „mai binele” şi să localizeze „din afară-le” , prin dialogul în-scris cu profesori preuniversitari din Marea Britanie, Spania, Germania, Belgia şi Statele Unite. Vă prezentăm în această postare răspunsurile la două întrebări (4 și 10).Răspunsurile la celelalte întrebări le puteți citi în Alecart, nr.5, pe www.alecart.ro sau aici, în următoarele postări.

Au răspuns anchetei noastre Alina King (Surrey, Marea Britanie), Itziar Beasain Ingunza (Azcona, regiunea Navarra, Spania), Ramona Huchler (Konstanz, Germania), Claudio Gomez Sanchez (Bruxelles, Belgia), Gala Korolyk (Texas, SUA)

 

  1. Care sunt avantajele şi dezavantajele sa fii profesor?
  2. Este aceasta o meserie bine cotată? Eşti considerat intelectual, parte din elită?
  3. Ce înseamna a fi profesor bun pentru sistemul de învăţământ în care predai?
  4. Cum se desfăşoară o zi din viaţa unui profesor? Cât se stă la şcoală, cât se lucrează acasă?
  5. Cât ajutor primeşte profesorul de la instituţie, colegi, dacă vrea sa aibă o activitate separată de programul obişnuit?
  6. Există ideea de formare continuă pentru profesor? Cursuri de perfecţionare, traininguri suplimentare?
  7. Aveţi sistemul de olimpiade pentru elevi? Profesorul îi pregăteşte suplimentar? E plătit ca ore suplimentare?
  8. Ce crezi că ar trebui schimbat în sistemul de învăţământ în care predai? Crezi că mai trebuie îmbunătăţit?
  9. Este profesorul un om implinit din punct de vedere profesional?
  10. Care ar fi o sumă aproximativă pe care o căştigă un profesor pe lună?

4. Trebuie să fii la şcoală cel târziu la 8.45. De la 8.45 până la 9.05 e „registration”, în care copiii sunt în clase cu diriginţii (tutors), se strigă catalogul, care e pe calculator.Copiii au un caiet (Planner) cu fiecare zi a săptămânii în care îşi scriu ce teme au şi când trebuie predate, dacă au detenţii;  Diriginţii trebuie să semneze caietul o dată pe săptămână, părinţii îl semnează şi ei. Părinţii pot scrie mesaje către profesori în ele. De exemplu, mama unui copil mi-a scris un mesaj că fiul ei are nevoie de mai mult ajutor în lecţiile de matematică, sau că e lovit la un deget şi că nu va putea scrie la ore.De la 9.05 începi orele, la şcoala mea o oră e de 50 minute, sunt 6 ore pe zi. Sunt 2 pauze una de 15 minute şi una de 50 minute în care toţi iau prânzul. Şcoala se termină la 3.15 de obicei. După şcoală sunt foarte multe activităţi extraşcolare, foarte multe sporturi, fotbal, tenis, rugby. Sunt activităţi de actorie, dramă, pictură.

Sunt profesori care stau de la 3.15 până pe la 6, 7 seara şi îşi planifică lecţiile pentru a doua zi, sunt alţii care pleacă pe la 4 şi îşi fac toate planificările acasă. Mie imi place să stau la şcoală până la 6 şi să mă organizez pe a doua zi, să nu trebuiască să fac nimic acasă. (A.K., Anglia)

 Este dificil să răspund la întrebarea aceasta deoarece fiecare profesor îşi organizează timpul altfel. Pentru a aproxima, un profesor are 20 de ore pe săptămână, multe alte ore de şedinţe, şi multe alte ore în care se pregăteşte pentru lecţii. În total cam 30-35 de ore pe săptămână. La acestea se mai adaugă şi pregătirea de acasă. Eu personal caut forme de a-mi face orele altfel decât manualele tradiţionale şi asta îmi ocupă mult timp. (I.B., Spania)

 Ziua de profesor începe de obicei la 6 fără un sfert pentru că aproape de fiecare dată ai ceva de xeroxat pentru elevi. Orele încep la 7.30 şi se termină la 1.30. În acest timp am ore după care încep să-mi pregătesc lecţiile pentru ziua următoare. Oficial, trebuie să am 12 ore. Dar practic stau 30 de ore în şcoală, pentru că se adaugă unele conferinţe şi pregătirea efectivă a lecţiilor. Pentru a pregăti o lecţie am nevoie de 2 ore acasă. Există aici o regulă generală.Pregăteşti 80% din lecţie, pentru că niciodată nu te poţi pregăti 100%. În general, un profesor debutant are nevoie de aprox. 50 de ore pe săptămână. (R.H., Germania)

 Zilele nu sunt niciodată la fel. Se lucrează cu „material uman”, ceea ce înseamnă că starea noastră poate influenţa elevii şi invers. La începutul carierei orele de după programul de la şcoala sunt consacrate pregătirii. Odată încheiată pregătirea încă mai petrecem destul timp (5 ore pe săptămână) corectând, pregătind teste sau la şedinţe (neplătite). (C.S., Belgia)

 O zi începe la 7:30 dimineaţa, când mă prezint la cancelarie să semnez condica şi să văd dacă sunt evenimente în ziua respectivă (jocuri sportive, vizita medicală, sau alte activităţi care răpesc elevii de la ore). Apoi merg în clasa mea, pe care eu singură mi-am aranjat-o şi decorat-o cu portrete de scriitori şi citate din literatură. Cum e cazul în toate şcolile americane, elevii sunt cei care merg din clasă în clasă la fiecare oră, iar profesorii rămân pe loc. Între ore de obicei nu am decât cinci minute, iar orele se termină la 4:00. Însă ziua de lucru încă nu s-a terminat: între 4 şi 5 sunt de obicei ore de pregătire suplimentară (a elevilor foarte slabi, respectiv a celor de exceptie). Ore de pregătire au loc şi în majoritatea sâmbetelor, când profesorii, vrând-nevrând, trebuie să se conformeze şi să vină la şcoală. Prin contract, ei s-au angajat de la început să accepte orice obligaţie suplimentară, atâta vreme cât e legată de elevi. Acasă, există mereu ceva de corectat şi de pregătit (mai ales că la engleză elevii scriu multe lucrări pe parcursul unui semestru), astfel încât timp liber în afara vacanţelor nu prea există. (G.K., Texas)

Imagine10.  În primul an 1200-1400 lire pe lună, ca simplu profesor, în 5 ani ajungi la 2500 de lire, iar ca şef de catedră la 4100 lire. (A.K., Anglia)

 Salariile se schimbă în funcţie de: vechimea anilor de muncă, dacă eşti şef de department sau nu. Pentru un profesor care nu are niciun spor (din regiunea Navarra, pentru că salariul se schimbă şi în funcţie de regiune; în Pais Vasco, Cataluna şi Navarra se câştigă cel mai bine), salariul este de 1850 Euro pe lună (cu două salarii duble de Crăciun şi vara). (I.B. Spania)

Ca profesor în practică câştigi 1 100 Euro brut din care îţi rămân 800. Ca profesor câştigi 3200 Euro brut, însă dacă nu ai familie îţi rămân 2000 (statul te plăteşte cu o sumă mai mare dacă ai familie). (R.H., Germania)

 Nu ştiu cât este de important să menţionez salariul pentru că fiecare câştigă şi supravieţuieşte la urma urmei. (C.S., Belgia)

 Nu a răspuns. (G.K., Texas)

Grafică : Cristina Vieru

 

 

 

 

Loading Facebook Comments ...

Fii primul care comentează!