Copyright Cocalar

Cine ar putea fi de vină? Pe cine am mai putea găsi vinovat pentru lucruri de care nimeni nu este, de fapt, vinovat? Câtă propagandă pe steroizi va mai pompa Mircea Badea până îl alege cineva pe Voiculescu preşedinte? Cine a inventat termenul de cocalar în accepţia lui de astăzi are o savarină de la mine, pentru că asta suntem: nişte cocalari.

Nu există oameni culţi şi cocalari, ci exista DOAR cocalari. Aici, la noi în România, ţara extremelor, lend.of.cios-ul „dă” vis, grădina carpatică a pet-urilor pădurilor. Creşte ca o nouă formă de viaţă, acest pet de pădure. La Discovery va fi pusă problema coloniilor de pet-uri din grădina carpatică, atat în apă cât şi pe pământ. Şi ei vor şti să descrie ironia fină a unei ţări super mândre şi valoroase care, în numele elitei, a inventat cocalarul, fiinţă care să le justifice tendinţele sociale de dezbinare. Prin urmare, maneliştii ne-au salvat viaţa şi noi putem fi in continuare nişte culţi care pun problema cum trebuie şi care o discută necontenit pe la talk-show-uri selecte cu Pleşu, Liiceanu, Dinescu şi alţi hipsteri care au găsit calea uşoară de a comenta.

De a comenta şi de a pune problema, AICI e secretul şi asta nu vede lumea, aşa că haideţi să ne închidem şi mai tare în cochilia unei elite prăfuite, pensionate ca şi concept, şi să aţâţăm cocalarii cu remarcile noastre de studii superioare; pentru că prin excelenţa flatulenţioasă a câtorva nostalgici leneşi vom putea separa şi mai clar populaţia ţării, până când nu ne v om mai putea recunoaşte unii pe alţii. Aflat fără sprijinul elitei supreme de la inventatorul stiloului încoace, ţăranul român a muncit degeaba la satele de munte, la porţile din Maramureş, la ceramica din Horezu, pentru că o parte din el a devenit cocalar, a acumulat frustrări, era convins că merită mai mult, aşa că Audi Q7 a devenit ţelul său, pentru că numai de pe acele scaune din piele, cu toate cele, va fi luat în serios. Şi a fost de s-a-ntâmplat că… a fost chiar aşa; iar astăzi, noua rasă născocită de bişniţari, adică „antreprenorul imobiliar” (?!?), se uită ”ce faine este porţile maramureşene” şi se gândeşte că una la fel, decât că mult mai urâtă, ar sta bine la el la castel acolo. Se gândeşte acest antreprenorus imobiliarus că acum poate crede lumea că e şi citit.

Stai să vezi, că a văzut el în afară renaştere şi Da Vinci, ba chiar unii îl ştiu şi pe Ion Mincu şi ”le place” conacele lui, cu decoruri, romanate şi alte alea. Îi place arta, îi place cum sună „filantrop” şi e singurul papagal care mai poate ajunge la licitaţii senzaţionale – măcar pentru atâta lucru am să las un loc de bună ziua, poate îmi dă ciubuc altceva decât nudul ăla de prost gust de car e e atât de mândru. Dragilor, Maramureşul a devenit un kitsch oribil, în frunte cu Cimitirul Vesel –Dumnezeu să mă ierte, şi nu e nimeni de vină. Ceramica de Horezu se pierde prin ceşcuţe sorcovite şi suporturi de telefon în pielea goală şi nu e nimeni vinovat. Nişte arhitecţi cu pretenţii frustrăţele încearcă refacerea arhitecturii ţărăneşti, ajungând însă în alte dimensiuni, poate pe lângă Hensel şi Gretel şi căsuţa din turtă dulce, şi nu e vina nimanui.

POC! Trezirea! Du-te înapoi în mall în Monte Catini şi soarbe-ţi cafeluţele complicate de fanfaron şi nu te mai plânge şi de-a ta şi de-a altora (ţară zic). Cumva, el conduce Q7,dar l-a învăţat Pleşu că daCĂ COmentează şi el, ajuge pe partea aia selectă a românilor nehuliţi. Mmmm nu cred. Cocalarul este singurul lucru care ne mai ţine împreună. Deci fie că o arzi la Skin, fie că o arzi în Acaju, la discuţii călâi-vomitive despre viaţă şi Kafka, tot cocalar eşti. Eu? Eu tocmai am investit întrun smartphone pentru că încep să îi văd rostul şi am simţit că îl merit; în plus, dacă nu am smartphone şi ceas ”dă firmă” pe încheietura mea fină, nu mă mai iau clienţii în serios şi nu mai ies banii. Cred ca asta mă face un mare cocalar, dar la fel e şi ăla care îmi zice că smartphone-ul e o prostie materialistă. Tre’ să ţinem pasu’, eu aşa zic.

Pentru că la „Românii au Talent”, un puşti de 14 ani face beatbox şi mănâncă dubstep-ul PE PÂINE. Da, nepoţica mea de 10 ani ascultă dubstep şi numai atunci radiază. Să fiu cocalarul căruia îi place să admită că nu înţelege tinerii – ca şi cum eu aş fi bătrân? – sau ăla care, din nefericire, ştie exact ce iese dintre dubstep şi weed shop? „What should I do?”: enigma me a şi a lui L ebron James: D Deci, dacă vrei să pleci pentru că aici „nu se merită”, pleacă – să nu te mai văd. Vinovat nu este nimeni pentru faptul ca tu comentezi.
Excelenţa e în fiecare, în doze variabile, trebuie doar să îţi dezvolţi un bun simţ care să o dezvolte, să o aducă în ajutorul celorlalţi, pentru că aşa trăim noi, oricât de mari ar fi căştile din urechi – noi trăim prin ceilalţi, iar binele nostru vine din binele altora. Mie poate să-mi scape HTC-u din buzunar şi să se rupă oricând: asta ce bine îi face şi cui?

Articol din Alecart 8, pe care îl puteţi citi pe www.alecart.ro.

Loading Facebook Comments ...

Fii primul care comentează!