Cum privesc absolvenții Naționalului anii de liceu

Intrarea deplină în maturitate, despărțirea nu doar de un spațiu, ci și de spiritul acestuia, asumarea a ceea ce vrem să fim aduc o privire lucidă, chiar dacă învăluită de nostalgie, asupra liceului în care te-ai format.

Gândurile de mai jos sunt expresia amprentei pe care Colegiul Național Iași a lăsat-o, a dorințelor de atunci, dar și a viselor proiectate asupra celor care astăzi se află în bănci.   

Anais COLIBABA: „Acum, dacă aș putea relua traseul anilor de liceu, aș acorda mai mult timp explorării personale în detrimentul performatului și, inevitabil, al notelor bune. Aș încerca să îmi dezvolt spiritul creativ prin mai multă atenție îndreptată spre literatură, film și teatru, aș citi, privi, observa și crea mai mult. În loc să mă gândesc anxios la un test sau altul, aș vrea să mă pot detașa într-o mai bună măsură și să mă bucur de prieteni și de lumea din jur.”

(Anais Colibaba a fost redactor-șef Alecart, a absolvit Jacobs University Bremen unde a studiat fizica. Din 2016 a început un program de doctorat integrat în fizică la Trinity College Dublin. Acesta are ca temă de studiu dezvoltarea teoretică a unor materiale noi cu proprietăți fotovoltaice ce pot fi întrebuințate pentru industria energiei solare.)

Raluca ANISIE: „Dacă mă întrebați ce aș schimba în liceul adolescenței mele, aș începe abrupt și fără ezitare cu o realizare importantă ce vine odată cu ieșirea din sistemul educațional – notele reprezintă un instrument, nu un scop în sine. Nu pot să accentuez îndeajuns cât de importantă este această diferențiere. Notele impun un orizont limitat – pot face minuni pe termen scurt, deoarece creează motivație și satisfacție imediată, dar pe termen lung, obturează orice perspectivă mai largă, deci, practic, izvorul curiozității, dragostei de carte, de știință, impulsul originalității și al inovației.”

(Raluca a absolvit Universitatea din Sheffield (2014) ca șefă de promoție, apoi un master în Energy Management and Sustainability la EPFL, în Lausanne (2016). De 2 ani lucrează la Respons Ability Zurich. De asemenea, Raluca este colaboratoare Alecart din 2010, iar unul dintre articolele ei se numea Avantajul de a nu fi olimpic. )

Amalia KALINCA: „Dacă aș fi din nou în bancă, în clasa a douăsprezecea, ce mi-aș dori? Adultul din mine spune: mai mult sport, mai multe științe aplicate, mai mult lucru în echipă. Dar îmi dau seama că adultul din mine se raportează la școala ce exista acum 15 ani. Colegiul Național a fost (și sper că a rămas) un premergător în sistemul de învățământ românesc. De aceea, am convingerea că observațiile adultului din mine nu se raportează adecvat la experiența elevilor de azi.”

(Amalia a absolvit studii culturale nord americane și britanice la Universitatea din Freiburg, Germania, și cursurile școlii de afaceri Hogeschool-Universiteit Brussel. Din anul 2013 trăiește în Varșovia, Polonia. Profesional, a participat în proiecte internaționale în Germania, Republica Cehă, Anglia, Lituania, Arabia Saudită. Timpul liber îl împarte între lecturi, colaborarea cu Alecart și alergatul de performanță.)

Arina ANISIE: „Cred că cel mai mult mi-a lipsit în liceu libertatea de a fi creativ. Totul este standardizat în școală (cel puțin în cea pe care am cunoscut-o eu): știi exact ce trebuie să faci, ce trebuie să reții ca să iei o notă mare, ce nu ai voie, dacă dorești să eviți un conflict, ce se cade și ce nu (în viziunea celorlalți care devine și a ta). Nu e loc să improvizezi, să cercetezi, să fii curios. Nu ești încurajat să o faci. (…) Mi-au lipsit, de asemenea, proiectele în grup, accentul pus pe lucrul în echipă; m-au exasperat individualismul, pragmatismul. Cum sentimentul de apartenență e foarte important, la vârsta la care apartenența și identificarea cu un grup sunt esențiale, am căutat în teatru această imperioasă nevoie de a mi se confirma dorința de a gândi și de a mă exprima liber. Asta mi-a oferit trupa de teatru a liceului: o alternativă.”

(Arina a absolvit Universitatea Politehnică  din București – Facultatea de Inginerie în limbi străine (inginerie economică în limba germană). A urmat un program de master în domeniul piețelor de energie, finanțat de Uniunea Europeană cu primul an la Universitatea Paris Sud XI, Paris și al doilea an la Universitatea Comillas, Madrid, iar ultimul semestru la Universitatea Federală în Rio de Janeiro. A lucrat doi ani la PSR, o companie de consultanță în domeniul piețelor de energie și a politicilor energetice, în Rio de Janeiro. În prezent, e angajată în domeniul inovației pentru energia regenerabilă la Agenția Internațională de Energie Regenerabilă în Bonn. De doi ani este colaboratoare Alecart.)

 Mădălina TVARDOCHLIB: „nu pot lăsa să-mi scape prilejul de a face un apel pentru asumarea disciplinelor umane ca vitale pentru educația și cultura individului. Lucrurile ar fi realmente ideale, din punctul meu de vedere, dacă elevii ar fi încurajați să urmeze unii doar o parte, alții pe deplin calea disciplinelor umaniste. Înclinațiile unui individ nu pot fi stârpite, iar asumarea acestei realități implică și recunoașterea oficială a celor care contribuie pe alte căi decât matematice. Și încă o dată gândul meu se întoarce cu recunoștință către Național. Urmând filiera reală, am descoperit, și am fost încurajată să o fac, bucuria cărților mari, a gândului liber, a scrisului consistent, a limbilor străine, a deschiderii către ceilalți.”

(Mădălina a absolvit Facultatea de Litere (germană-engleză). În prezent, este doctorandă și predă germana la Universitatea „Al.I.Cuza” Iași.)

 Dorin DONȚU: „Raportându-mă la liceu cu viziunea actuală, nu aș putea spune nici că sunt stăpânit de remușcări, nici că sunt totalmente mândru de rezultatele obținute. (…)Totuși, aș fi dorit o antrenare mai responsabilă, mai implicată. Naționalul mi-a oferit oportunitățile necesare, a creat circumstanțialele benefice atât pentru studiu, cât și pentru dezvoltarea personală. Aș fi dorit totuși o investiție mai amplă în domeniul filologic, o recunoaștere a importanței acestuia.”

(Dorin este student în anul al III-lea la UCL, unde studiază istoria.)

*Articolele absolvenților din care am extras fragmentele de mai sus vor putea fi citite integral în Suplimentul Alecart (190 de ani de Colegiul Național) ce va fi lansat în perioada 23-25 ianuarie în Sala de Festivități a liceului.

** Foto: Cezara Bradu

Loading Facebook Comments ...

Fii primul care comentează!