De ce FILIT?

Mai mult decât o punere în „alertă culturală” a oamenilor de cultură ieșeni, a personalităților din România sau din străinătate care vor fi prezente la FILIT 2013, festivalul este o ieșire în afară a tinerilor români. O ieșire prin dialog, dezbateri, reprezentări grafice, reprezentații artistice. Pentru unii, este chiar o ieșire fizică din casă, din fața tv-ului, din cafenelele în care cultura bate la ușă. Până la urmă, o ieșire în cultură.

În spirit strict pragmatic, FILIT 2013 este un prim pas spre limitarea exodului tinerilor în alte orase ale lumii. Să vezi „cu ochii tăi” și nu din poveștile nemuritoare că „și la noi se poate” este o formă de identitate și de apartenență. Să știi că nu trebuie să pleci în altă țară ca să te simți „cultural” un om civilizat, că poți fi față în față cu oameni pe care i-ai intâlnit până acum ca nume pe rafturile din librării e un „lucru” cultural mare.

La ce mai e bun FILIT-ul pentru tineri? Încrederea că se află în locul potrivit unde se petrec  o mulțime de întâmplări și, mai ales, unde ei, tinerii, pot lua parte, ca spectatori, ca parteneri de dialog, ca organizatori de evenimente și, de ce nu, ca autori. Părerile de rău ale corepondenților Alecart din afară că nu pot participa la manifestările Festivalului certifică fapul că, în sfârșit, la Iași se întâmplă ceva și tocmai acum ei sunt plecați.

FILIT trezește în tineri un spirit competitiv, unul de identitate culturală, o sintagmă care se pierde pe măsura scrierii ei. O sintagmă demodată, nu-i așa? Mă identific, deci exist. Cunosc un autor, deci înțeleg mai bine o cultură din care acesta face – și fac și eu, la rândul meu – parte.

FILIT se dorește un maraton de evenimente, de expoziții, de lansări și dezbateri. E poate printre puținele evenimente în care maratonul se așază în niște conștiințe, mai coapte sau nu, deschise la cultură sau încă reticente. Este o conștientizare că astăzi cultura nu se reduce la un fapt istoric, la un an, la un volum din bibliotecă.

Imagine

Tinerii români au nevoie de FILIT, ca să nu plece din cultura română. Așa cum se întâmplă de cele mai multe ori, ești mai atașat de țară și de cultura ta când cei străini vorbesc despre ea. Este un soi de spirit național care crește în fiecare și pe care îl ascundem cât suntem între noi, românii.

FILIT este un festival internațional tocmai pentru ca tinerii să se simtă parte din cultura română. Și cultura, la rândul ei, să-i simtă, să-i vadă, să-i aducă în miljocul ei și să nu le mai dea drumul. Nici când aleg să-și facă studenția în centrele universitare de prestigiu. Prin FILIT, ca și prin Alecart, ești înăuntru, chiar și când esti în afară. Sau mai ales atunci!

Loading Facebook Comments ...

Fii primul care comentează!