În 2022, Dedeman sărbătorește 30 de ani de existență, ani în care educația și pregătirea constantă au stat la baza progresului companiei și a reușitelor echipei. Odată cu această aniversare, Dedeman lansează proiectul “Fundație pentru Educație. Carte cu Carte”, prin care dorește să le ofere copiilor șansa de a porni în viață cu dreptul, oferind cărți către 30 de școli din zone defavorizate din România, printre care și cinci școli MERITO – proiect al Fundației Romanian Business Leaders de recunoaștere a excelenței în educație și transformare a meseriei de profesor în România. Cărțile, în număr de 6375, au fost achiziționate de compania Dedeman din Librăriile Humanitas, titlurile selectate au fost în prealabil împărțite pe grupe de vârstă, clase școlare și domenii, împreună alcătuind “Catalogul cărților de pus în ghiozdan”. Acesta numără peste 140 de titluri din lectura obligatorie din programa școlară, dar și enciclopedii, atlase și numeroase cărți din domenii precum memorialistică, eseistică, istorie sau știință particularizată.
Pachetele cu cărți au fost însoțite de o scrisoare adresată elevilor din aceste comunități pe care o redăm integral aici:
Dragul meu elev,
Știu că uneori pare greu de crezut, dar și noi, adulții, am fost (odinioară…, e adevărat!) ca tine, chiar dacă azi putem părea demodați, cicălitori, inadaptați la realitatea pe care o cunoști tu. Și profa de la clasă și diriga sau dirigu și toți cei care te bat la cap și te îndeamnă să citești. Probabil sunt și zile când nu ai chef, când vrei să li te opui fiindcă așa te răzbuni pe toate momentele neplăcute provocate tot de ei, când orice altceva îți face cu ochiul mai mult decât o carte. E perfect normal să fie așa. Și totuși, dă-mi voie să-ți spun de ce cred că a citi poate deveni cel mai cool lucru pe care îl faci:
- Măcar o dată te-ai simțit singur/ă, neînțeles/neînțeleasă, dezamăgit/ă de prieteni, de orele de la școală, supărat/ă pe părinți, plictisit/ă. Citind, o să constați că nu ești deloc diferit de alții. O mulțime de copii și de adolescenți se simt astfel și viața lor nu e cu nimic diferită de a ta. Sunt băieți și fete pe care nu-i vei întâlni niciodată, create de imaginația unui autor, dar care sunt la fel de vii ca tine. Poate, descoperindu-le povestea de viață, adică citind despre ceea ce simt ei, despre viețile lor, despre cum au făcut față provocărilor și s-au maturizat, vei descoperi în ei niște prieteni. Care nu te vor dezamăgi niciodată, pentru că te vor aștepta mereu cuminți, să-ți vorbească, între coperțile unei cărți…
- Nu-i așa că îți place să stai cu prietenii și să vă povestiți câte și mai câte? Doar că în viața voastră nu se întâmplă foarte multe lucruri cu adevărat interesante, așa că, mai devreme sau mai târziu, reiei aceleași subiecte. N-ar fi mai fain să bârfiți, în loc de oameni adevărați, personaje? Cu ele, nicio șansă să vă plictisiți! Mereu apare ceva nou, în fiecare viață pe care o descoperi în cărți se întâmplă ceva palpitant, iubirea e puternică și ispititoare, părinții sunt cam ca ai tăi (dar nu se pot supăra niciodată, căci nu vor afla ce gândești despre ei), există neînțelegeri, visuri, dezamăgiri și totul e mult mai intens decât în viața reală. Așadar, de ce să ratezi să tragi cu ochiul la viața altora și astfel, să cunoști o mie de alte vieți?
- Cu siguranță, îți dorești să călătorești. Pe o corabie sau într-o navă spațială, în pădurea tropicală sau prin deșert, în orașe mari și elegante, în sate cu nume ciudate. Să afli despre cum trăiesc alți oameni, ce obiceiuri au, ce este interzis să facă, ce mănâncă, ce dorințe au. Nu am putea ajunge niciodată în toate locurile din lumea asta mare, chiar dacă ne-am permite să o facem. Ce să mai spun despre locurile uimitoare, pe care nu le găsești pe nicio hartă, despre tărâmuri imaginare, populate de spiriduși, vrăjitori, extratereștri sau alte forme de viață ciudate, cu animale nemaiîntâlnite și în care misterele apar la tot pasul! Singurul mod de a cutreiera prin aceste tărâmuri, de a descoperi lumea cea mare e să deschizi o carte și să te lași purtat de aventurile pe care le trăiesc personajele.
- Gabriel Liiceanu spunea că nu numai trupul trebuie spălat, fiindcă, dacă n-o faci, începe să miroase, ci și spiritul. Cum putem avea grijă de sufletul nostru? Foarte simplu: hrănindu-l cu… cărți. Citind, vom evita să ne murdărim de tot ceea ce este urât în jurul nostru, de tot ceea ce ne dezamăgește sau nu ne place. Și vom adăuga un pic de speranță visului că viața noastră va fi mai frumoasă.
- E adevărat că oamenii nu se nasc cu dorința de a citi. Ea nu este o nevoie care trebuie astâmpărată obligatoriu, așa cum e nevoia de a mânca, de a bea, de a socializa. Ea nu este „pâinea noastră cea de toate zilele” (același Liiceanu), dar câtă satisfacție îți aduce să fii diferit de ceilalți, să fii liber să gândești, să ai grijă de aripile care cresc în tine, nevăzute de nimeni, și care te vor ajuta, la momentul potrivit, să fii liber!
Dragul meu/Draga mea,
Știu că toate pledoariile sunt plictisitoare (mai ales dacă sunt lungi) și că nimeni nu te poate convinge să citești, dacă tu nu vrei. Dar mai știu că există în tine un reflex de a fi diferit/ă, de a fi cineva, de a face lucruri extraordinare și că acest reflex te va determina să încerci. Să întinzi mâna și să iei o carte, să o deschizi și să pătrunzi în lumea ei. Poate nu te va dezamăgi. Dacă o va face, nu o abandona, ci du-o până la capăt și încearcă din nou. Undeva, vei găsi povestea care să fie doar a ta, care să te facă să-ți scrii singur propria poveste, cea mai frumoasă: viața ta.
Proiectul Dedeman îți întinde o mână. Și un braț de cărți. Întinde-o și tu. Citește!