ALECART. Multiplu de cultură
Deschisă colaborării cu tineri din toată țara, revista de atitudine culturală „Alecart” (editată de elevi și absolvenți ai Colegiului Național Iași și ai Colegiului Național de Artă „Octav Băncilă” Iași) este parteneră a Festivalului Internațional de Literatură și Traducere Iași (FILIT) și a Festivalului Internațional de Poezie și Muzică „Poezia e la Bistrița”. Primul număr a fost editat în 2008 și de atunci revista a obținut, în fiecare an, Titlul de Laureat la faza națională a Concursului de Reviste Școlare și Jurnalism. În același timp, publicația a fost premiată de revistele „Convorbiri literare”, „Cronica” și a obținut în anul 2015 Premiul „Oamenii Timpului” pentru Literatură, poate cel mai important premiu, situându-se într-o companie copleșitoare, iar redactorii ei au fost invitați la TVR1 (Garantat 100%), TVR Iași și Tele M (Idei pe contrasens). Foștii redactori, în prezent corespondenți „Alecart”, sunt studenți la universități de prestigiu din țară și din străinătate.
Receptarea favorabilă în importante reviste culturale ale momentului, precum „Observator cultural”, „România literară”, ,„Dilema veche”, „Convorbiri literare” sau „Ramuri”, certifică valoarea publicației. În revista „Alecart”, „veți găsi nu doar recenzii, cronici de film, interviuri şi reportaje culturale extraordinar scrise, dar mai ales un discernământ care e din ce în ce mai rar în presa noastră culturală.” („Dilema veche”).
Proiectul Alecart, construit în jurul revistei, implică patru direcții:
- Revista de atitudine culturală Alecart
- Înăuntru și-n afară – întâlniri cu absolvenții
- Clubul de cultură/ „Întâlnirile Alecart”
- Clubul Alecart Junior
Având în vedere noile tendințe în cultură, nevoia permanentă a artiștilor de a se reinventa precum și o tot mai accentuată mișcare de colaborare între creatori din domenii diferite, organizăm constant workshop-uri, întâlniri cu regizorii sau scriitorii cunoscuți, dezbateri, conferințe, expoziții de fotografie/ grafică, recitaluri muzicale:
„Întâlnirile Alecart, cu întrebările elevilor, cu dezbaterile foarte interesante, cu muzica de la sfârșit, mi-au lăsat o impresie deosebit de puternică, pentru că nu am văzut așa ceva în niciuna din țările în care am fost la evenimente de genul acesta. Am mers în 25 de țări la lansări de carte și festivaluri și n-am văzut niciodată elevi de liceu care să se implice atât de mult, prin recenzii de carte, prezentarea autorilor pe scenă, prin întrebări extrem de inteligente.” (David Vann)
„Alecart este una dintre cele mai frumoase povești despre forța literaturii. Acești tineri din jurul revistei Alecart fac parte din prezentul literaturii române, sunt, în același timp, garanția pentru viitorul literaturii române.” (Radu Vancu)
Multiplu de cultură, „Alecart” stă sub semnul unei evidente omogenități conceptuale, în relație deschisă cu diversitatea domeniilor abordate. Fără orgolii, dar cu prospețimea firească a redactorilor ei, revista, „unul dintre cele mai serioase și mai bine coordonate proiecte ale liceenilor români”(„Observator cultural”), poate deschide calea unei comunități funcționale prin cultură: „generația Alecart”.