Conceptul Alecart

Proiectul ALECART a apărut în urma parteneriatului a două dintre cele mai bine cotate colegii ieșene: Colegiul Naţional de Artă „Octav Băncilă”, Iaşi și Colegiul Naţional Iaşi, cărora li s-a alăturat ulterior Colegiul Naţional „Petru Rareş”, Suceava.

Revista „Alecart”, înființată în 2008, apare semestrial la Iași și este o parte a proiectului cultural ALECART. Este realizată de elevi și conține texte semnate de elevi, absolvenți și personalități din diverse domenii. De la înființare, funcția de redactor-șef a fost ocupată de Maria Rădeanu (Colegiul Național de Artă „Octav Băncilă”), Anais Colibaba (Colegiul Național Iași), Astrid Băgireanu (Colegiul Național de Artă „Octav Băncilă”) și Alexandra Masgras (Colegiul Național de Artă „Octav Băncilă”). Din 2014, revista este condusă de Tudor Berbinschi, elev al Colegiului Național Iași.

Printre redactorii permanenți ai revistei se numără olimpici naționali și internaționali la diverse discipline, susținuți în articole sau în interviuri de voci culturale ale României: regizorii Corneliu Porumboiu, Alexandru Condurache, Victor Vaşuta, scriitorii Dan Lungu, Lucian Dan Teodorovici, Florin Lăzărescu, artiștii Dragoș Pătrașcu, Ilie Krasovschi, politologul Daniel Șandru, criticii literari Elvira Sorohan, Antonio Patraș, Bogdan Crețu, Angelo Mitchievici, Liana Vrăjitoru Andreasen.

Articolele sunt încadrate de lucrările plastice sau fotografice ale unor colaboratori permanenți: Ioniţă Benea, Alexandra Baban sau Izabela Pavel.

Design-ul revistei este conceput de Virgil Horghidan (Art Director Alecart) și actualizat de Tudor Berbinschi.

Apariţii în presa culturală

Certitudinea că Alecart face parte dintre revistele culturale cu renume din România este marcată de recenzarea sa în „România Literară”, „Observator cultural”, „Viaţa Românească”, „Convorbiri literare”, „Ramuri”, „Dilema veche” și de prezența redactorilor la emisiunile „Garantat 100%” sau „Idei pe contrasens”.

Mişcarea Alecart

Obiectivul principal al proiectului ALECART este de a aduce în dialog tinerele voci ale culturii române cu numele deja consacrate în țară sau în străinătate. De a crea un context în care liceenii să se laude cu ceea ce au citit, au văzut, au ascultat sau au scris.

Considerăm acest demers intelectual singura posibilitate în societatea de astăzi de a le oferi tinerilor și nu numai o variantă onestă în percepția nouă, dar așezată a evenimentelor culturale.

Având în vedere noile tendințe în cultură, nevoia permanentă a artiștilor de a se reinventa precum și o tot mai accentuată mișcare de colaborare între artiștii din domenii diferite, realizăm constant cluburi culturale, workshopuri, întâlniri cu regizorii sau scriitorii consacrați. ALECART este partenerul Festivalului Internațional de Literatură și Traducere de la Iași (FILIT).

Haideţi să intrăm în dialog

Dacă doriţi să faceţi parte din proiectul Alecart, să fiţi prezent la întâlnirile noastre, să vă spuneţi opinia în articole publicate în revistă, să expuneţi lucrările personale prin proiectul Alecart, să ne deschideţi opţiunile printr-un workshop sau un training pe care să-l conduceţi, noi suntem bucuroşi să colaborăm.

Adresa de mail a redacției: root@alecart.ro