Vineri, 24 februarie 2017, ora 13.30, are loc în Sala de Festivități a Colegiului Național Iași dezbaterea „Real vs. Uman”.
Dezbaterea este concepută ca un dialog între doi absolvenți ai profilului real (conf.univ. dr. Septimiu Panainte, decanul Facultății de Drept, Univ.„Al.I.Cuza” Iași & lector univ.dr. Marius Pașa, Univ. Tehnică „Gh.Asachi”) și două absolvente ale profilului uman (conf.univ.dr. Ioana Costea, prodecanul Facultății de Drept, Univ.„Al.I.Cuza” & Roxana Dumitrache, coordonator programe ICR):
„Vineri sunt la Iași, la Colegiul Național, unde se întâmplă un lucru teribil, demn de hashtag-ul #rezist: Alecart lansează o dezbatere, adică nu trece ordonanțe de urgență „ziua, ca matematicienii’ sau „noaptea, ca poeții’- asta pentru că matematica mi s-a părut mereu o disciplină solară și pentru că vreau să încep acest debate cu dreptul, adică întru captatio benevolentiae. Eu sunt, evident, de partea „umană”, pentru că alegerile mele intelectuale și destinale spre asta m-au dus și vorba doamnei Piaf, je ne regrette rien. Altfel, eu tocmai mi-am pierdut maiestuos vocea, semn că există undeva o păpușă voodoo cu un compas înfipt în gât sau sechestrată între două culegeri de matematică. Știu însă că vocea rătăcitoare se va întoarce acasă și eu voi spune cât de talentați, deștepți, și creativi sunt absolvenții de filologie. Sigur, și cei de mate-info et co. sunt la fel, dar e un debate, nu un tratat de pace.” – Roxana Dumitrache
„Vă invit la dezbaterea inițiată de Alecart, unde voi susține că matematica nu a reprezentat niciodată un domeniu ce trebuie învățat, într-un sens comun al acestui cuvânt, ci mai degrabă reamintit, pentru că naturalețea lucrurilor cu adevărat importante din matematică m-au trimis de multe ori cu gândul că venim pe lume cu o predispoziție pentru această formă de cunoaștere a vieții, iar achizițiile pe care le dobândim sunt de fapt în structura fiecăruia dintre noi în stare latentă. Aici, în această viață, noi primim în fapt doar instrucțiuni de folosire a lor.” – Marius Pașa
Dezbaterea, prilejuită de lansarea numărului 17 al revistei „Alecart,” este precedată de două scurte pledoarii pentru real, respectiv uman susținute de Ioana Popa, clasa a X-a, mate-info, medaliată cu argint la Olimpiada Internațional de Științe pentru Juniori, și Tamara Bivol, clasa a IX-a, filologie, redactor Alecart, eleve ale Colegiului Național Iași.
Momentul muzical de la final va fi realizat de Petre-Florentin Gîscă (vioară), Andrei Năstase (pian), Giuseppe Torboli (percuție).
Evenimentul, organizat de Alecart & Colegiul Național Iași, este moderat de Nicoleta Munteanu și coordonat de Emil Munteanu și Tudor Berbinschi, redactor-șef Alecart.
grafică de Ioniță Benea