Elevii EuroEd vorbesc despre cărțile preferate citite în clasa a V-a

Ieri am sărbătorit Ziua Internațională a Cărții pentru Copii și azi câțiva elevi din clasa a VI-a de la Școala Gimnazială EuroEd vă propun din lista mare de cărți citite anul trecut câteva discutate fie la ora de limba română, fie la Clubul Alecart Junior.

Luiza Agrici:

O vară cu Isidor, de Veronica D. Niculescu: Serena, o fată de treisprezece ani, se plictisește în vacanța de vară și, pe neașteptate, are parte de o incredibilă aventură. Ajunge să-l elibereze pe Isidor, un condor bătrân care nu mai poate să zboare și împreună pleacă la Sinaia, unde amândoi vor descoperi că sunt suflete pereche și că viața înseamnă responsabilitate și speranță.

Olguța și un bunic de milioane, de Alex Moldovan: Această carte prezintă aventurile Olguței, o fată obișnuită de doisprezece ani, care este obligată să plece de acasă cu o mătușă, pe care o consideră inițial o străină. Împreună cu noi  prieteni, Olguța, are parte de aventuri neașteptate și de multe mistere. Toate acestea se intensifică atunci când bunicul ei necunoscut cere s-o vadă neîntârziat. Pe tot parcursul romanului m-am întrebat: Oare ce se mai poate întâmpla în acest tărâm al aventurii maturizării și ce lucruri uimitoare va descoperi Olguța?

Povestește-mi ceva, de Sharon Creech: Când străbați America de la est la vest împreună cu bunicii pentru unii poate părea plictisitor. Dar nu și pentru Sal și bunicii ei. În timpul acestei călătorii, o fetiță descoperă bucuria de a povesti cele mai năstrușnice aventuri trăite alături de prietena ei cea mai bună, Pheobe, și de prietenul ei, Ben.

(O cronică a volumului O vară cu Isidor, de Veronica D. Niculescu puteți citi AICI.)

 Robert Gherghel:

Hoțul de cărți, de Markus Zusak: Nazismul este un subiect despre care s-a discutat și s-a scris mult, însă mereu va exista un alt unghi de a privi ce s-a întâmplat. Autorul se folosește de acest subiect ca de o scenă pentru poveste: se află acolo, le oferă personajelor un spațiu, un timp, dar nu e în prim-plan, nu interacționează direct. În schimb, avem în rolul principal subiecte mai cunoscute: familia, importanța lecturii și a prieteniei, curajul.

Enciclopedia Zmeilor, de Mircea Cărtărescu: Ceea ce-mi place la o proză scurtă este că poți să începi să o citești când vrei și să te oprești când dorești, ca o mică pauză de masă, numai că pentru minte. Această carte e extraordinară prin faptul că poți să începi să citești și de unde vrei, rămânând la fel de captivantă. Deși, evident, există o anumită ordine, nimeni nu te oprește să începi cu „legende” ale lumii subterane, apoi să treci la descoperirea aleatorie a câte unei trăsături esențiale a zmeului, pentru a înțelege că despre oameni e în esență vorba. Enciclopedia este plină de „articole” distractive, pentru mici și mari, scrise cu un extraordinar simț al umorului.

Copacul minciunilor, de Frances Hardinge: Cartea atinge profunzimi nebănuite, nu e o lectură de o după-amiază, nu o păstrezi în raft până la următoarea zi liberă, e genul de roman pe care îl citești noaptea, dorind să-i afli deznodământul. Te ține cu sufletul la gură și te face să te întrebi unde este granița dintre adevăr și minciună și cât suntem dispuși să sacrificăm pentru a afla adevărul.

Visătorul, de Ian McEwan: o culegere de povestiri simple și bine gândite, dar mai ales originale. Satisface atât adulții, cât și copii.

Povestește-mi ceva, de Sharon Creech: Recomand această carte gândindu-mă la colegii mei, care au considerat-o cea mai bună din lista de lectură a verii trecute. Abordează tema prieteniei și nu te poate lăsa indiferent. Ceea ce o face deosebită este modul cum ne este înfățișată povestea. Pe măsură ce intenția excursiei Salamancăi (personajul principal) împreună cu bunicii se clarifică, descoperim și un al doilea plan, cel al adaptării fetei în noua locuință. E un roman captivant, emoționant.

Ana O Brien:

Kinderland, de Liliana Corobca e o carte delicată și emoționantă și profund răvășitoare despre Cristina, o fată de 12 ani care devine „mama” celor doi frați mai mici, părinții lor fiind plecați peste hotare. Doar scrisorile fetiței și gândurile ei pot umple depărtarea, dar nu reușesc să facă mai suportabilă despărțirea. Acțiunea se petrece în Republica Moldova, într-un sat plini cu bătrâni.

Bătrânul din lună, de Grace Lin: Minli, este o fată care provine dintr-un sat foarte sărac din China. Aceasta ascultă fascinată poveștile spuse de tatăl ei, deși mama o descurajează, spunându-i că nu au nicio legătură cu realitatea. Ea ajunge să cumpere un peștișor, care se dovedește a fi fermecat și astfel începe călătoria ei spre găsirea Bătrânului din lună.

(O cronică a volumului Kinderland, de Liliana Corobca puteți citi AICI.)

Maria Munteanu:

Povestește-mi ceva, de Sharon Creech: Mi-a plăcut extraordinar, pentru că autoarea îmbină trecutul, prezentul și viitorul într-o poveste plină de suspans și emoționantă, astfel adevărul putând fi descoperit doar la final. În roman este vorba despre Salamanca (pe scurt, Sal) care pleacă în căutarea mamei sale. Titlul conține rugămintea bunicilor, care îi cer fetei să le istorisească ceva, pentru a trece timpul mai repede, spun ei, în realitate pentru a o face să înțeleagă ce înseamnă să trăiești.

Puiul de balaur, puiul de zmeu și puiul de om, de Florin Lăzărescu: Cartea pune problema relației dintre imaginație și tehnologie și te obligă să conștientizezi că ceea ce ne salvează este fantezia. Într-o manieră simplă, pe înțelesul tuturor, ne vorbește despre cum în trecut se găseau cărți peste tot și despre cum întreaga noastră viață se învârte în jurul calculatorului. Doi pui, unul de zmeu și celălalt de balaur găsesc o carte, dar nu știu ce este, apoi îl descoperă și pe proprietarul cărții, o fetiță care îi învață să citească. Acestora le place din ce în ce mai mult și încep să facă troc cu oamenii, dându-le la schimb calculatoare.

Copacul minciunilor, de Frances Hardinge: Acțiunea cărții se desfășoară în epoca victoriană, deși nu este un roman istoric. Încă din primele pagini o descoperim pe Faith, care are paisprezece ani și este prea inteligentă pentru vremea în care trăiește, un timp în care fetele erau pregătite doar pentru a deveni niște soții supuse. În afară de copacul care se hrănește cu minciuni, ea descoperă multe secrete ale tatălui ei și nu numai. După moartea prematură și neașteptată a acestuia, Faith se folosește de copac, de mintea ei și de un prieten nou pentru a descoperi motivul morții, crezând că este vorba despre o crimă. Citatul pe care se bazează cartea este: „Alege o minciună pe care ceilalți vor să o creadă”.

Hoțul de cărți, de Markus Zusak: Cartea este scrisă din perspectiva unui personaj de-a dreptul neobișnuit. Vă las să-l descoperiți. Adolescența lui Liesel este descrisă minuțios, într-o poveste despre viață și despre moarte, în care una dintre puținele bucurii ale fetei este aceea de a citi.

(O cronică a volumului Olguța și un bunic de milioane, de Alex Moldovan veți putea citi AICI.)

Teodor Ciobanu:

Coliba Unchiului Tom, de Harriet Beecher Stowe: Aceasta carte, publicată în timpul războiului civil american pentru a promova cauza oamenilor de culoare, este un roman care merită citit acum. Vom înțelege cât de periculos este rasismul și că sclavia a fost una dintre cele mai cumplite realități ale istoriei. Extrem de emoționant și dureros, volumul oferă nu doar aventură, ci și accesul la viețile unor oameni care nu au cunoscut altceva decât suferință.

Darul lui Jonas, de Lois Lowry: În această carte este vorba despre un băiat dintr-un univers paralel care, în ciuda aparențelor, are o misiune și un dar special. Acesta reușește să descopere secretele societății și, orbit de furie și de frică, fuge din țara în care s-a născut până când găsește un loc nou, despre care se spunea că nu există și nici nu a existat vreodată, aceasta fiind o altă minciună. Aici băiatul are o nouă șansă pe care v-o las însă să o descoperiți.

Colț Alb, de Jack London: E o carte clasică de aventuri care ne arată cât de buni sau de răi pot fi oamenii, dar și modul în care reușești să supraviețuiești în condiții extrem de dificile. Romanul ne prezintă o parte din viața unui lup care este adoptat de diferite persoane și care duce o viață grea, fiindcă nu e ușor să supraviețuiești într-o societate lipsită de înțelegere și compasiune. Citind, am înțeles cum noi, oamenii, putem să trecem peste situațiile dificile și să reușim, mai devreme sau mai târziu, să găsim fericirea.

Visătorul, de Ian McEwan: În această carte este vorba despre un copil care reușește prin vise (pe care el le consideră întâmplări reale) să ajungă în sufletul a mai multe ființe pe care fie le iubește, fie le urăște, acestea făcându-l să înțeleagă cum este să treci prin toate etapele vieții și să trăiești experiențe diferite.

 Marc Gavrilaș:

Domnișoara Bubbles, de Leticia Costas: Noa și Sofi sunt două fetițe curajoase care într-o zi fug de la școală pentru a scăpa de pedepsele nedrepte la care sunt supuse. Pe drum s-au întâlnit cu domnișoara Bubbles, o femeie stranie despre care circulau tot felul de zvonuri înfiorătoare. După ce fetițele o însoțesc acasă și văd pisica mecanică (Nefertiti) și băiatul cu o inima mecanică (Vincent), se lămuresc că nimic nu e așa cum pare și că nu trebuie să crezi niciodată vorbele rele ale celor din jur.

Legendele Olimpului, de Alexandru Mitru: Nu poți să ieși din copilărie fără a citi această carte, plină de întâmplări fabuloase despre zei și oameni, în care cele mai incredibile încleștări și fapte de vitejie au în prim-plan personaje nemuritoare.

Imagini de la Întâlnirile Alecart Junior cu scriitorii Veronica D.Niculescu, Liliana Corobca și Florin Lăzărescu.

Impresii despre proiectul Alecart Junior puteți citi AICI.

Loading Facebook Comments ...

Fii primul care comentează!