FILIT 2016. Întâlnirile ALECART

A patra ediție a Festivalului Internațional de Literatură și Traducere e pe punctul de a aduce din nou față în față, într-un dialog efervescent, tinerii cititori și scriitori importanți, traducători și manageri culturali. ALECART a fost încă de la început parte a ceea ce a însemnat spiritul FILIT: plăcerea de a descoperi provocările literaturii contemporane, de a diseca, de a interoga, de a înțelege cum cartea și oamenii din spatele ei pot mișca lumea prin intermediul unei idei. Și cum nici un autor nu există în afara cărților lui, FILIT-ul înseamnă în primul miracolul întâlnirii cu literatura vie. Alecartienii au crescut alături și prin FILIT, iar ediția de anul acesta e așteptată cu aceeași nerăbdare ca cele anterioare.

Fiecare dintre cele trei zile ale „Întâlnirilor ALECART la FILIT” aduce o nouă provocare. Și ca de fiecare dată, în centrul atenției vor sta cărțile autorilor invitați, cărți care au fost deja discutate (și disputate), trezite la viață, trecute din mână în mână, citite pe sub bancă (și nu numai!), recenzate de către tinerii alecartieni. Spre văi de jad și sălbăție, Cu inima smulsă din piept, Iubire, Femeile lui Lăzăr constituie punctul de plecare al dialogului la care vă invităm să luați parte joi, 27 ocombrie, ora 14.15, și vineri, 28 octombrie, ora 13.30, în Aula Colegiului Național, la întâlnirea cu Veronica D. Niculescu, Radu Paraschivescu, Hanne Ørstavik (Norvegia) și Marina Stepnova (Rusia). Sâmbătă, 29 octombrie, ora 13, vom continua periplul alecartian al poveștilor printr-o conferință susținută de Angelo Mitchievici (”Poeți și textieri, poezie și lyrics: ce ne mai spune poezia astăzi?”) urmată de o dezbatere al cărei pretext îl constituie filmul Dangerous Minds, regizat de John N. Smith și Nobelul pentru literatură acordat săptămâna trecută de Academia suedeză lui Bob Dylan. Vom umbla apoi teleleu alături de inițiatorii proiectului „Teleleu” și vom descoperi cum viața și realitatea se metamorfozează în poveste, în fotografie și cum e nevoie de inițiativă și curiozitate pentru a descoperi cine și ce suntem.

O pledoarie pentru FILIT și pentru a fi alături de ALECART și anul acesta? Cum altfel decât prin gândurile celor care s-au întâlnit deja cu autorii invitați în lumea romanelor pe care aceștia le-au scris și care acum abia așteaptă să își confirme intuițiile în dialogul cu ei?

Cartea Veronicăi D. Niculescu, profund lirică în ciuda tușelor uneori întunecate, prezintă viața, gândurile, trăirile unei femei și ale unei prințese deopotrivă ce se contopesc în identitatea personajului Miranda Dortloft, personaj ce străbate văile de jad și sălbăție ale vieții, purtând inconștient în ea amintirea altor văi de jad și sălbăție… Romanul este (și provoacă), dincolo de toate, o experiență. Este inedit modul în care povestea Mirandei este încadrată între timpul prezent și… timpul prezent. Citind cartea, devii și tu Miranda. Veronica D. Niculescu, sunteți și dvs. sau ați fost, măcar pentru o clipă, Miranda?

Cum să te îndrăgostești de amintire sau

Spre văi de jad și sălbăție
de Veronica D. Niculescu

Viviana Gheorghian

Cu inima smulsă din piept, de Radu Paraschivescu, nu e o carte despre iubire. Sau da, e un roman și despre iubire, dar și despre ură, despre ceilalți, despre celălalt din noi, despre spectrul frumuseții și al nebuniei, despre răzbunare și supraviețuire. Dualitatea romanului e ceea ce m-a frapat: două închideri (căci sunt două părți ale poveștii), două semnificații ale titlului, două moduri de a trăi (iubind sau urând - niciodată însă antagonice), două opțiuni: victimă sau călău.

...

Cu inima smulsă din piept
de Radu Paraschivescu

Ioana Guzu

Romanul lui Hanne Ørstavik vorbește despre ce înseamnă a trăi. Unul alături de celălalt, unul în imediata depărtare a celuilalt, unul lângă și pe lângă celălalt. Vorbește despre angoase, nevoi, vise, precaritatea vieții în relație cu moartea. Vorbește despre un copil și o mamă. Despre iubire, cu „i” mic. O iubire oscilantă, nesigură, îndepărtată de suflul căldurii umane, dar care nu încetează să fie iubire. Totul într-un peisaj halucinant, într-o noapte rece, albă, pustiitoare – asemenea identității lui Vibeke, a incapacității fiecăruia de a-și arăta nevoile, dorințele, temerile. Un copil și o mamă. Să fie asta iubire?

....

Iubire de Hanne Ørstavik

Ioana Tătărușanu

Femeile lui Lazăr - un roman cu și despre oameni care măcar o dată au simțit că inima lor se sfâșie în bucăți. Regimul sovietic în plină ascensiune, un orășel siberian, Ensk, cenușiul, agresivitatea, partidul, datoria, supraviețuirea (azi), incertitudinea, visul, neputința (ieri). Niciodată stabilitatea, niciodată împlinirea. Destine sfărâmate, contorsionate. Un geniu: Lazăr Lindt. Legile fizicii și legile sufletului. Legile societății și legile vieții. Bărbat și femeie: a poseda, a vrea, a iubi, a urî, a supraviețui, a fi. Bărbat și femeie, într-o mișcare haotică pe traseul imprevizibil al unor existențe care se leagă, prin nevăzute fire, de capriciile inimii și ale minții, de logica ilogică a unui geniu copil și călău deopotrivă.

...

Femeile lui Lăzăr de Maria Stepnova

Tamara Bivol

P.S. Trei dintre redactorii revistei „ALECART” (revistă care anul trecut s-a clasat pe primul loc la Concursul Național de Reviste Școlare și care primit Trofeul „Oamenii Timpului” pentru literatură) vor fi prezenți joi la evenimentul organizat de ISJ Iași în cadrul FILIT:  „Atelier de Jurnalism. Discuții cu liceeni de la revistele școlare ieșene” (participă: Eli Bădică, Cristina Hermeziu, Matei Martin).

Loading Facebook Comments ...

Fii primul care comentează!