Help others Help – De ce și de ce e important ACUM?

Help others help este o organizație non-profit care își propune să-i ajute pe cei care pot ajuta la nivel local. ONG-ul sponsorizează spitale cu echipamentele necesare pentru a permite cadrelor medicale să ofere sprijin mai bine, mai repede, unui număr mai mare de pacienți. Donațiile sunt transparente și dedicate unor proiecte specifice (aparate medicale), ceea ce ne permite să urmărim și să comunicăm impactul fiecărei contribuții.

Solidaritatea este una dintre cele mai puternice conexiuni umane. De asemenea, una dintre cele mai vechi. Manifestarea ei a fost semnificativă în evoluția omenirii, fiindu-i atribuită uneori chiar supraviețuirea umanității. Forța sa a fost folosită de nenumărate ori de imperii, națiuni, cuceritori și revoluționari pentru a inspira și a uni oamenii în a gândi și a acționa unitar în fața pericolului. Indiferent de obiectiv, solidaritatea oferă o putere misterioasă de a depăși ceea ce am crede că sunt limitele noastre.

Odată cu actuala criză COVID-19, am avut șansa de a revedea minunata față a solidarității atunci când țări, organizații, companii și oameni din întreaga lume s-au mobilizat pentru a se ajuta reciproc în confruntarea cu această epidemie. De când a început criza, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a primit donații de peste 1.4 miliarde de dolari.[1] În România, în cadrul campaniei naționale de strângere de fonduri „România Salvează România”, Crucea Roșie Română a colectat peste 7 milioane de euro.[2] Numeroase campanii de crowdfunding au adunat milioane de euro în doar câteva săptămâni. China a trimis tone de echipamente medicale în ​Italia și în Spania, țări profund afectate, pentru a-și arăta susținerea în lupta împotriva epidemiei.

În fiecare zi aflăm povești emoționante la știri despre felul cum cadrele medicale și-au riscat viața pentru a o salva pe a noastră, despre cum gesturi neașteptate de generozitate de la străini, precum ace în carul cu fân, au venit în ajutor în ultimul moment și despre cum, în mijlocul fricii, nesiguranței și incertitudinii, oamenii împreună, de la distanță, au cântat și au aplaudat pentru a onora efortul celor din spitale și a-și arăta solidaritatea unul față de celălalt.

Adevărul este că tragediile se întâmplă rareori la o scară atât de mare. Cele mai multe au loc în tăcere, în spatele cortinelor și departe de microfoane, fără ca lumea să se oprească să le observe. Majoritatea rugăciunilor pentru minuni rămân fără răspuns și, de cele mai multe ori, salvare este de negăsit.

În întreaga lume mii de oameni mor în fiecare zi din cauza lipsei de echipament medical adecvat. Cele mai dezvoltate 10 țări la nivel global dețin aproape 80% din echipamentele medicale din lume. Aceste 10 țări nu reprezintă nici 30% din populația lumii.[3] Restul de 70% din populație nu are acces suficient la îngrijiri medicale. În timp ce statele cele mai sărace primesc adesea o formă de sprijin din partea marilor organizații internaționale, majoritatea țărilor „în dezvoltare” nu beneficiază nici de mijloacele financiare ale țărilor dezvoltate, nici de sprijinul oferit de organizațiile globale țărilor foarte sărace.

România, din păcate, se afla în „vârful” clasamentului negativ în Uniunea Europeană în ceea ce privește asistența medicală și condițiile sistemului de sănătate. România este pe locul 2 în UE cu cea mai scăzută speranță de viață (în medie cu aproape 8-9 ani mai puțin decât, spre exemplu, în ​​Spania) și, din păcate, pe locul 1 în UE cu 0,7% rata mortalității infantile[4]. Aceste rezultate slabe nu reflectă performanța cadrelor medicale. Comisia UE corelează decesul infantil ridicat și speranța de viață scăzută cu lipsa de eficiență a sistemului de sănătate și cu nivelul scăzut de investiții în acest domeniu.

Profitând de acest val de solidaritate, am decis să încep propriul proiect care să continue să găsească acul în carul cu fân pentru cei a căror poveste nu va ajunge la știri chiar și după ce actuala criza va lua sfârșit. Așa s-a născut Help others help.

 Help others help este o organizație non-profit care își propune să-i ajute pe cei care pot ajuta la nivel local. ONG-ul sponsorizează spitale cu echipamentele necesare pentru a permite cadrelor medicale să ofere sprijin mai bine, mai repede, unui număr mai mare de pacienți. Donațiile sunt transparente și dedicate unor proiecte specifice (aparate medicale), ceea ce ne permite să urmărim și să comunicăm impactul fiecărei contribuții. Suntem o echipă de voluntari dedicați și calificați care fac asta din pasiune, fără nicio remunerație. Singura noastră recompensă este impactul pozitiv pe care îl putem genera. Astfel reușim sa reducem costurile administrative la zero, iar fiecare donație își atinge în proporție de 100% scopul. Transparența este esențială pentru noi, deci, în mod firesc, alegem să cooperăm doar cu oameni și instituții în care avem încredere și verificăm periodic dacă echipamentul este utilizat și întreținut.

 Spitalul CFR din Iași, România, are o unitate de terapie intensivă și este unul dintre principalele spitale din oraș care luptă împotriva COVID-19, dar nu are un astfel de echipament. În timpul unui interviu cu medicii spitalului, aceștia au spus că unul din 5 pacienți este supus unei proceduri complexe de intubație care ar necesita un videolaringoscop.

După un lung proces de înregistrare și legalizare a ONG-ului în Germania, țara în care locuiesc în momentul de față, pot spune cu mândrie că suntem în proces de lansare a primei noastre campanii de strângere de fonduri. Campania va fi lansată pe GoFundme.com și vizează achiziționarea unui videolaringoscop pentru spitalul CFR din Iași, orașul meu de origine.

Laringoscopia directă (intubarea unui pacient fără utilizarea niciunui echipament) este ca și cum ai încerca sa bagi un fir de ață într-un ac privind printr-un tub întunecat lung de 20-30 cm. Și ar fi de preferat să reușești din prima. O intubație greșită poate duce la deteriorarea permanentă a corzilor vocale ale pacientului sau chiar la posibila pierdere a vieții dacă intubația nu se efectuează în câteva minute. Procedura de intubația este una dintre intervențiile de bază în cazuri grave de COVID-19, dar, totodată, este o intervenție utilizată frecvent pentru situațiile în care pacienții nu pot respira singuri, spre exemplu, în timpul unei anestezii generale, în cazuri de pneumonie etc. Pe de altă parte, videolaringoscopia oferă medicului o vedere de aproape a laringelui pentru a introduce în siguranță și cu ușurință tubul. Este un echipament standard în Europa de Vest pentru toate spitalele cu o unitate de terapie intensivă. Spitalul CFR din Iași, România, are o unitate de terapie intensivă și este unul dintre principalele spitale din oraș care luptă împotriva COVID-19, dar nu are un astfel de echipament. În timpul unui interviu cu medicii spitalului, aceștia au spus că unul din 5 pacienți este supus unei proceduri complexe de intubație care ar necesita un videolaringoscop.

Ideea de a fonda un ONG mă tentează de mult timp. În ultimii ani am făcut donații la nenumărate ONG-uri și organizații, dar niciodată nu am simțit că știu cu adevărat unde se duc banii mei. Majoritatea ONG-urile au costuri administrative mari – unele chiar atât de mari, încât, dacă 30-40% din banii donați ating cauză vizată, ești norocos.

Noi vrem să ne diferențiem prin faptul că donațiile pentru ONG se fac pentru o cauză anume și acoperă doar suma necesară pentru achiziționarea aparatului (spre exemplu, pentru achiziționarea videolaringoscopului pentru spitalul CFR din Iași). Majoritatea costurilor administrative și de „fundraising” sunt ori reduse la zero prin munca pro bono a voluntarilor sau a unor companii cu care colaborăm (mulțumiri speciale către Clipatize pentru realizarea pro bono a campaniei de marketing) sau prin donațiile voluntarilor care decid să investească în acoperirea costurilor, care nu pot fi evitate, spre exemplu, pentru utilizarea platformei de strângere de fonduri. Am ales acest moment pentru că am realizat că acum lumea (incluzându-mă și pe mine) e mai receptivă la iminența nevoii noastre, a tuturor, de a contribui, în orice fel posibil, cu mic cu mare, la realizarea unei lumi mai bune, de a ne arăta solidaritatea și a depăși inegalitățile care ne despart.

AICI puteți contribui la prima noastră campanie sau, mai simplu, pentru donații prin transfer bancar: Help others help e.V. IBAN: DE41 8306 5408 0004 2378 20

Puteți să ne găsiți pe:

  https://www.facebook.com/helpothershelp

  https://www.instagram.com/helpothershelp/

 

*Smaranda Becker, absolventă a Colegiului National Iași, a studiat la Friedrich-Alexander-Universität Erlangen-Nürnberg și locuiește în prezent la Düsseldorf, iar Raluca Anisie, coautoare, este, de asemenea, absolventă a Colegiului Național Iași, a Universității din Shefield și a celebrei École Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL).

[1] https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/donors-and-partners/funding

[2] https://www.statista.com/statistics/1104378/donations-to-overcome-covid-19-crisis-romania/

https://crucearosie.ro/cauze-urgente/doneaza-si-lupta-impotriva-pandemiei-covid19/

[3] WHO report

[4] https://ec.europa.eu/health/sites/health/files/state/docs/2018_healthatglance_rep_en.pdf

Loading Facebook Comments ...

Fii primul care comentează!