Iași – orașul tramvaielor pictate

Tramvaiul, o prezență comună în marile orașe ale lumii, parte din viața cotidiană, păstrează o istorie îndelungată, extinderea sistemului de transport cu tramvaie la nivel mondial, încă din secolul al XIX-lea, conducând la un amplu proces în lanț de dezvoltare urbanistică, economică și chiar culturală. Tramvaiul avea să influențeze întreaga societate și evoluția acesteia, aspect susținut de numeroasele referințe din literatură, arte vizuale și cinematografie. Tramvaiul devine în timp un mesager cultural, nu de puține ori fiind folosit în scopuri cultural-artistice sau educative. În acest context, la Iași, au fost puse bazele unui proiect neconvențional, „Iași – orașul tramvaielor pictate”, proiect inițiat și coordonat de Silviu Teodor-Stanciu (Asociația TRAMCLUB IAȘI). Proiectul susține personalizarea prin pictură a tramvaielor ieșene în vederea promovării valorilor culturale locale și naționale, stimulând totodată tinerii artiști, elevi, studenți sau absolvenți să se implice activ în modelarea esteticii urbane a orașului Iași.

În avanpremiera Festivalului Internațional al Educației, ediția 2013, a fost lansat proiectul cultural-educațional „Papatram și compania” (autor: Silviu Teodor-Stanciu) materializat prin reviste ilustrate și activități practice. Proiectul subliniază importanța utilizării transportului public pentru protejarea mediului, promovând prin acțiuni practice și artistice destinate copiilor și adolescenților, valorile culturale ale orașului Iași, din perspectiva transportului public. Tramvaiul a devenit personaj de poveste, cu un puternic impact formator asupra personalității celor mici și a dezvoltării cunoștințelor și aptitudinilor practice ale adolescenților. Proiectul a continuat prin pictarea tematică a unui tramvai, de către studenți ai Facultății de Arte Vizuale și Design, tramvai ce a devenit gazda pentru diferite evenimente culturale în care istoria, arhitectura, tradițiile și monumentele artistice ale Iașului au fost prezentate și evidențiate.

În luna decembrie 2013, tramvaiul a devenit „ambasadorul” cultural al sărbătorilor de iarnă, prin pictură fiind redate obiceiurile specifice sărbătorii Crăciunului. Proiectul, numit sugestiv „Tramvaiul lui Moș Crăciun”, a fost conceput sub forma unui workshop desfășurat în cadrul Facultății de Arte Vizuale și Design. Datorită impactului asupra mediului social, proiectul a fost susținut financiar de fabrica de vopsele National Paints.

Proiectul a continuat în luna aprilie 2014 prin personalizarea unui tramvai dedicat sărbătorii Paștelui. Prin pictură și aerografie, pe vagon au fost realizate siluetele clădirilor istorice ale orașului, urmărind axa culturală a acestuia. De asemenea, au fost create scene care readuc în prim-plan tradiția încondeierii ouălor, cu ocazia sărbătorilor religioase de Paște, cu motive populare românești. Proiectul numit „Tramvaiul lui Iepurilă” a fost aplicat în colaborare cu studenți ai Facultății de Arhitectură „G. M. Cantacuzino”, Universitatea Tehnica GH. Asachi  din Iași și ai Facultății de Arte Vizuale și Design.

La 1 decembrie 2014 a fost prezentat public cel de-al patrulea tramvai personalizat prin pictură – „Tramvaiul Unirii”. Acesta a fost dedicat zilei naționale a României, readucând în prim-plan, prin limbaj grafic, sărbătoarea Marii Uniri de la 1918. Proiectul a fost realizat prin implicarea a trei designeri ieșeni și a patru studenți ai Facultății de arte Vizuale și Design.

Proiectul „Iași – orașul tramvaielor pictate” a continuat în anul 2015 printr-un nou vehicul personalizat, dedicat de această dată personalităților ieșene din domeniul literaturii. Proiectul, numit sugestiv „Tramvaiul Literaturii”, a prins contur cu sprijinul Muzeului Literaturii Române din Iași. Compoziția a fost alcătuită din chipurile a șaisprezece personalități ieșene din domeniul literaturii, vehiculul fiind personalizat de un grup de artiști vizuali format din elevi ai Colegiului de Artă „Octav Băncilă”, studenți ai Facultății de Arte Vizuale și Design, Specializarea Design și absolvenți ai aceleiași instituții. „Tramvaiul Literaturii” a fost lansat oficial pe 1 octombrie, marcând deschiderea Festivalului Internațional de Literatură și Traducere Iași (FILIT). În colaborare cu Eugen Benea, inițiatorul proiectului „Cartea pe bancă”, a fost creat un nou proiect neconvențional, conceput să susțină și să încurajeze lectura și în afara sălilor de bibliotecă. Numit „Biblioteca din tramvai”, proiectul oferă posibilitatea pasagerilor să citească în timpul călătoriei și chiar să împrumute cărți. „Tramvaiul Literaturii”, gazda bibliotecii, a devenit astfel primul mijloc de transport public urban din România prevăzut în interior cu o bibliotecă. Afinitatea ieșenilor pentru carte și cultură a condus la extinderea proiectului, în decembrie 2015 o nouă bibliotecă fiind montată într-un alt tramvai.

Ziua Internațională a Libertății Presei, proclamată pe 3 mai 1993 de către Adunarea Generală a ONU, a fost marcată la Iași, în anul 2016, prin prezentarea unui nou tramvai personalizat prin pictură. „Tramvaiul Presei” aduce în prim plan, prin limbaj grafic, importanța instituției presei ca liant al societății contemporane, din punct de vedere istoric, social, educațional și cultural. Compoziția este dominată central de silueta stilizată a globului pământesc, marcată cromatic pentru a sugera numeroasele focare informaționale, pe care presa le identifică și le răspândește în întreaga lume. Caracterul principial neutru al presei este susținut de fondul de culoare gri, ce devine totodată suportul pentru inscripționarea unor citate sugestive dedicate presei. Acestea aparțin lui Albert Camus, Matthew Arnold și Walter Lippmann.

Proiectul „Iași – orașul tramvaielor pictate” va continua în anul 2016 cu „Tramvaiul Educației”, acesta urmând a fi prezentat public în cadrul „Festivalului Internațional al Educației”. Interiorul tramvaiului va fi deopotrivă personalizat, studenții Departamentului Design Textil din cadrul Facultății de Arte Vizuale și Design, Universitatea Națională de Arte „George Enescu” Iași, ocupându-se de imprimarea tapițeriei cu elemente stilizate ce fac trimitere la tema generală – educația. Vagonul va deveni timp de o săptămână gazda unor evenimente culturale precum expoziții, concerte instrumentale și piese de teatru.

Tramvaiul, un real mediu de socializare și de comuniune a oamenilor din diverse niveluri sociale și profesionale, un liant al vieții cotidiene, culturale și spirituale devine prin personalizarea grafică o imagine vie, în mișcare, a pulsului estetic urban ieșean.

Loading Facebook Comments ...

Fii primul care comentează!