Programul „Întâlnirile Alecart” la FILIT

ÎNTÂLNIRILE ALECART” la FILIT 2018 vor avea loc în amfiteatrul Centrului de Limbi Moderne și Integrare Culturală al U.M.F. „Grigore T. Popa” (în spatele Librăriei Junimea, lângă Parcul Gulliver), după următorul program:

Miercuri, 3 octombrie 2018, 14.30-16.30

Invitați: Carmen Firan, Bogdan Răileanu
Momente muzicale: Orchestra de suflători a CNAOB Iași; coord. prof. Sergiu Sandu

Prezentare de carte: Alina Vițel și Ioana Tătărușanu

Joi, 4 octombrie 2018, 14.30-16.30

Invitați: Gabriela Adameșteanu, Goce Smilevski
Momente muzicale: Cvartet de flaut: Prof. Paula Rusu, prof. Mihaela Popa, Georgiana Banița, Andra Radu

Prezentare de carte: Viviana Gheorghian și Raisa Manolescu

Vineri, 5 octombrie 2018, 14.30-16.30

Invitați: Eduardo Caballero, Sylvie Germain
Momente muzicale: Cvintet de suflători: Georgiana Banița, Dragoș Moruz, Albert Cobzarul, George Ambrosa, Florin Loghin

Prezentare de carte: Raisa Manolescu și Mălina Turtureanu

Sâmbătă, 6 octombrie 2018, 12.00-14.00

Invitați: Irina Teodorescu, Kamila Shamsie

Moment muzical: Lidia Ivanov (Colegiul Național Iași)

Prezentare de carte: Andrada Strugaru și Amalia Carciuc

Duminică, 7 octombrie 2018, 12.00-14.00

Invitați: Iulian Ciocan, Augustin Cupșa, Radu Vancu

Momente muzicale: Cvartet de trompete și tubă (coordonat de prof. Sergiu Sandu)

Prezentare de carte: Tamara Bivol, Anastasia Fuioagă și Ioana Tătărușanu

Fiecare dezbatere va fi precedată de prezentări de carte realizate de redactori Alecart, elevi ai Colegiului Național Iași, și va fi urmată de recitaluri muzicale susținute de elevi ai Colegiului Național de Artă „Octav Băncilă” Iași. De asemenea, veți putea descoperi o altă perspectivă asupra poeziei contemporane prin expoziția de grafică „Atingeri/ Semne de carte” semnată de Ioniță Benea.

 

Câteva impresii ale scriitorilor și jurnaliștilor despre edițiile anterioare ale „Întâlnirilor Alecart” la FILIT:

Întâlnirile Alecart, cu întrebările elevilor, cu dezbaterile foarte interesante, cu muzica de la sfârșit, mi-au lăsat o impresie deosebit de puternică, pentru că nu am văzut așa ceva în niciuna din țările în care am fost la evenimente de genul acesta. Am mers în 25 de țări la lansări de carte și festivaluri și n-am văzut niciodată elevi de liceu care să se implice atât de mult, prin recenzii de carte, prezentarea autorilor pe scenă, prin întrebări extrem de inteligente.” (David Vann)

„Când am fost la Întâlnirile Alecart, mai aveam puțin și plângeam. Știi, stai în fața lor, ai făcut un fel de val, iar înapoi, către tine, se întoarce altul de trei ori mai mare, care aproape te omoară cu încărcătura lui emoțională. Am fost cofleșită de entuziasmul lor, de tinerețea lor, de ochii lor, de energia lor, de precizia cu care au perceput lucrurile. Am experimentat fericirea supremă. M-a emoționat gândul că viețile acestor copii sunt schimbate complet de profesori precum Nicoleta și Emil Munteanu.” (Katja Petrowskaja)

„Că Alecart e citită, urmărită și are ecou s-a văzut mai ales în reușita întâlnirilor organizate de ea. Nicăieri la FILIT nu a fost mai multă lume ca la dezbaterile cu scriitori, propuse de redactorii ei. Nicăieri prezența nu a fost mai vie, întrebările mai percutante și interesul mai mare.” (Dia Radu)

La întâlnirea organizată de Alecart (la FILIT), ne-am bucurat să vedem că elevii și studenții prezenți citiseră cărțile invitaților, că puneau întrebări faine, pertinente, că-și argumentau opiniile și că erau entuziaști.” (Bookhaolic.ro)

Am întâlnit la Alecart elevi olimpici la diverse specialități realiste, care puteau citi o carte cu uneltele unui critic literar. M-au uluit cu pertinența întrebărilor lor. (…) Iașiul are tineri extrem de buni, de inteligenți, de curioși și deloc snobi. La întâlnirea mea cu ei, atmosfera a fost extrem de spontană, ba chiar am fost nevoiți să oprim discuțiile când încă mai aveam 20 de mâini ridicate pe sus. Jean Mattern, directorul colecției Du Monde Entier a Editurii Gallimard din Franța, a recunoscut că așa ceva nu a mai văzut. Cum să nu fii optimist în ce privește literatura și cultura?” (Gabriela Adameșteanu)

 

Partenerii „Întâlnirilor Alecart”: Colegiul Național Iași, Colegiul Național de Artă „Octav Băncilă” Iași, UMF „Grigore T. Popa” Iași, Fundația EuroEd.

 

Loading Facebook Comments ...

Fii primul care comentează!