Lansarea ALECART nr. 9, cu o 9 redacție

Colegiul Național a găzduit pe 24 ianuarie lansarea ultimului numar al revistei ALECART. Conform spiritului neconvențional pe care îl susținem, am transformat necesitatea lansării oficiale într-un prilej de a intra în dialog cu personalități ieșene, dar și cu absolvenți. I-am avut ca invitați pe lectorul dr. Marius Pașa, scriitorul ieșean Lucian Dan Teodorovici și profesorul universitar Ștefan Colibaba.

Actul I a adus cu sine aprecierile celor trei invitați pentru proiectul ALECART și pentru evoluția revistei începând cu primele numere. Din domeniul matematicii, Marius Pașa a prezentat o perspectivă inedită prin rigoare și prin originalitatea comparației: formula ALECART și formula matematică. Asocierea noțiunilor (prima mult mai restrânsă decât cunoscuta formulă matematică) a constiuit în sine o apreciere, exprimată printr-un joc cu limbajul specializat. Lucian Dan Teodorovici a insistat asupra unor aspecte diferite: prejudecățile în legătură cu tânăra generație, cât și cum se mai citește în prezent și ce impact are ALECART asupra publicului căruia i se adresează. Am primit, prin discursul scriitorului, confirmarea că revista le transmite cititorilor o atitudine culturală și că putem avea impact social.

Ștefan Colibaba a anticipat Actul al II –lea al lansării, aducând în discuție premisa studiilor superioare în străinătate. Din punctul de vedere al unui membru al noii generații de redactori, am reținut un aspect esențial din discursul domnului Colibaba, sub semnul căruia s-a desfășurat întregul eveniment: „look back and think forward”. Datorită faptul că lansarea s-a centrat în mare parte asupra absolvenților, noi, cei din noua generație am avut prilejul de a privi înapoi, la ce au realizat cei dinaintea noastră. Pentru profesori și pentru puținii absolvenți care au putut participa, întregul eveniment a fost o retrospectivă asupra activității alecartiene. Pentru noii redactori, lansarea ne-a permis să  ne însușim mai cu încredere rolurile. Terminând paragraful într-o notă chiar mai personală, replica (parafrazată) a fost momentul punctual în care am realizat necesitatea de a asigura o anumită continuitate în spiritul alecartian.

Cum ne-au demonstrat și opiniile invitaților, revista ALECART și-a format parțial o tradiție. Termenul are, într-adevăr, un înțeles mult prea vast pentru ceea ce au reușit generațiile de absolvenți să stabilească până acum. Astfel, tradiție face referire la așteptările publicului pe care ALECART a reușit chiar să le depășească până în prezent. Prin urmare, cuvintele „look back and think forward” au responsabilizat oarecum noua echipă redacțională.

Cel de-al II-lea Act al lansării le-a avut în rolurile principale pe Ioana Lionte –absolventă Național, studentă la Facultatea de Litere a Universității Alexandru Ioan Cuza și pe Ecaterina Reus- absolventă Băncilă, studentă la arhitectură în Danemarca. Momentul ne-a oferit o viziune realistă asupra a ceea ce presupun studiile universitare în afara granițelor țării. Au fost menționate probleme sociale, discriminarea, dificultatea de integrare și de adaptare la un sistem de valori și la o mentalitate foarte diferite de cele de acasă.

A fost menținut un echilibru între o perspectivă idealizată și una pesimistă. Punctele de vedere ale celor două absolvente au fost urmate de o prezentare a doamnei Anca Colibaba care a urmărit aspectele esențiale ce trebuie luate în calcul atunci când decidem să aplicăm la facultatea în străinătate. Această parte a lansării a constituit o sinteză a experiențelor absolvenților care merită transmise generației ce îi urmează.

Dacă primele două momente au avut ca scop stabilirea unei căi de dialog între invitați și public, lansarea ALECART s-a terminat într-o notă diferită, de factură artistică. Florin Mantale a interpetat Capriciu Spaniol de Moszkovski și Studiu transcedental de Franz Liszt. Am reușit și în cadrul acestei lansări să ne atingem (cel puțin) unul dintre obiective: promovarea artiștilor locali și a valorilor adevărate.

Numărul 9 al revistei ALECART este produsul unui colectiv împărțit până acum doar  formal în două categorii: redactorii actuali și absolvenți. Diferența dintre noi și cei ale căror articole le citeam în căutarea unui exemplu s-a accentuat în intervalul dintre elaborarea numerelor 8 și 9. Din acest motiv, lansarea a stat sub semnul tranziției, fiind un moment prielnic pentru a privi înapoi și a gândi înainte (probabil chiar la numărul 10 al revistei).

Loading Facebook Comments ...

Fii primul care comentează!

No Trackbacks.