Miercuri, 29 aprilie, la ora 18.00, la Librarium Palas Iași (Str. Palas, nr. 1 A, parter), Doina Ruști va citi fragmente din cel mai recent roman al său, Manuscrisul fanariot, apărut de curînd în colecția „Fiction Ltd.” a Editurii Polirom, disponibil și în ediție digitală.
Participă, alături de autoare: Emanuela Ilie, Livia Iacob
Moderatoare: Nicoleta Munteanu
Lectura va fi urmată de un dialog cu redactorii revistei Alecart. Doi dintre redactorii Alecart (Ioana Colac & Ioana Lionte) vor face o scurtă prezentare a cărții.
Personajul Doinei Ruști are 17 ani și nu-și dorește decît libertatea de a face ce vrea cu viața lui. Așa că, într-o zi de aprilie a anului 1790, părăsește Salonicul, orașul natal, ca să ajungă în cel mai bun loc din lume: B u c u r e ș t i. Iar aici cunoaște iubirea, hainele de lux, bucătăria brîncovenească și, mai ales, fețele neștiute ale libertății, într-o lume compusă din boieri veliți, robi și negustori de sclavi.
Povestea lui a ajuns pînă la noi, consemnată pe o filă, care poartă încă parfumul Epocii Fanariote.
„Manuscrisul fanariot este o carte fastuoasă, de o senzualitate molipsitoare. Este un poem închinat Bucureștiului fanariot, o urbe, sau mai bine-zis o încropeală urbană, care se leagănă zi și noapte în ritmul moleșitor al manelelor, cufundată în fumul ciubucelor, în superstiții, zvonuri și magice arome orientale, și care se lasă asaltată în răstimpuri de frenezii endemice și fără obiect, de tristeți grele și melancolii fără nume.
Dacă ar fi atît și tot ar fi de-ajuns. Dar povestea despre o iubire imposibilă și care sfărîmă cutumele, pe care ne-o spune, sprijinită pe documente și cu talentu-i binecunoscut, Doina Ruști, ridică perdeaua de pe o lume cu obiceiuri, relații private nemiloase, comportamente surprinzătoare și habitudini stranii care îl aruncă în perplexitate chiar și pe criticul cu bune cunoștințe istorice.” (Eugen Negrici)