Mehr Licht! Mehr FILIT!*

Dar ce planetă mai bună, mai veselă și mai verde decât planeta FILIT există ?

A plouat mult la FILIT. Ploaie de toate speciile și de toate etiologiile. Din colecția toamnă-iarnă și primăvară-vară. Ploaie prêt-à-porter, de purtat de dimineața până seară. Ploaie mică, mijlocie, mare, aritmică sau monocordă – ca două treimi din muzica nouăzecistă. O ploaie care a dușat  compulsiv orașul, ca răbdarea pisoilor care își curăță blana și în somn. Câtă ploaie a curs atunci peste cortul FILIT! Și ce a mai tremurat din toate încheieturile Herr FILIT (omulețul cititor longilin și verde, mai prezent pe tricouri decât toată istoria muzicii rock la un loc). Eu nu pot să-i spun altfel decât ceremonios „Herr”, pentru că are freza aia de psihanalist austriac cu două șuvițe lungi ca spaghetele și mutra etern preocupată. Și era Herr FILIT așezat ca un Zeppelin pe-o latură a cortului, mișcându-se psihedelic pe ritmul ploii și al vântului. Mi-am făcut ceva griji pentru el, admit. Dacă ar fi zburat cumva, cu puțin  noroc, poate că ar fi ajuns pe o planetă mai verde, mai veselă, mai bună. Dar ce planetă mai bună, mai veselă și mai verde decât planeta FILIT există?

FILIT-ul meu a durat o zi și jumătate, așa ni s-au potrivit respirațiile. Și avioanele. Cât să-l prind, totuși, pe  Nuruddin Farah. Și pe Dan Coman și György Dragomán, la Întâlnirile Alecart. Să-i revăd pe liceenii frumoși, deștepți și buni și pe cei care-i învață să fie buni în scris și dincolo de scris: Nicoleta Munteanu și Emil Munteanu. Și să mă ciocnesc de toți cei pe care îi știu din viu și din scris, deci din dublu-viu.

Poate că Goethe avea dreptate în ultimele secunde de viață să ceară mai multă lumină. Mehr licht-ul lui a meritat un început de lume. Poate că există pe undeva și un mehr FILIT. 

FILIT e un oraș în oraș, un polis al literaturii. Singurul oraș din lume cartografiat de literatură, singurul spațiu în care te deplasezi de la o poezia la alta și nu dintr-un loc în altul, te oprești într-o proză ca pe un peron de TGV, urci și cobori la nesfârșit, timp în care recunoști alți călători, le faci cu mâna, unii îți mai scriu pe o carte, alții îți trimit salutări bunicii, pe unii îi curtezi din copilărie și-i vezi în sfârșit, pe alții îi placi mai mult în scris și poate că așa trebuie să fie. Și mai sunt, evident, voluntarii FILIT. Cei care fac orașul ăsta să existe, îi suflă aer din plămânii lor și-i dau viață. Tinerii care au grijă de cele mai mari și  mai mici lucruri și fără de care FILIT nu ar fi și nici nu s-ar povesti. Cei 150 de voluntari de anul trecut. Amelia și Ami, eroinele zilei.

FILIT trebuie să existe. Uriaș, ca anul trecut, nu îmbucătățit de karme nefaste. Și la fel de luminos ca tot timpul. Poate că Goethe avea dreptate în ultimele secunde de viață să ceară mai multă lumină. Mehr licht-ul lui a meritat un început de lume. Poate că există pe undeva și un mehr FILIT.

*Articolul  va putea fi citit și în Alecart 21 ce va apărea în la începutul lui octombrie.

 

**ÎNTÂLNIRILE ALECART la FILIT 2018 vor avea loc în amfiteatrul Centrului de Limbi Moderne și Integrare Culturală al U.M.F. „Grigore T. Popa” (în spatele Librăriei Junimea, lângă Parcul Gulliver), după următorul program:

Miercuri, 3 octombrie 2018, 14.30-16.30

Invitați: Carmen Firan, Bogdan Răileanu

Joi, 4 octombrie 2018, 14.30-16.30

Invitați: Gabriela Adameșteanu, Goce Smilevski

Vineri, 5 octombrie 2018, 14.30-16.30

Invitați: Eduardo Caballero, Sylvie Germain

Sâmbătă, 6 octombrie 2018, 12.00-14.00

Invitați: Irina Teodorescu, Kamila Shamsie

Duminică, 7 octombrie 2018, 12.00-14.00

Invitați: Iulian Ciocan, Augustin Cupșa, Radu Vancu

Fiecare dezbatere va fi precedată de prezentări de carte realizate de redactori Alecart, elevi ai Colegiului Național Iași, și va fi urmată de recitaluri muzicale susținute de elevi ai Colegiului Național de Artă „Octav Băncilă” Iași.

Programul tuturor evenimentelor FILIT 2018 îl puteți consulta aici.

 

Partenerii „Întâlnirilor Alecart”: Colegiul Național Iași, Colegiul Național de Artă „Octav Băncilă” Iași, UMF „Grigore T. Popa” Iași, Revista „Alecart”.

Loading Facebook Comments ...

Fii primul care comentează!