Întâlnirile ALECART la FILIT, a căror deviză este Niciun scriitor nu există în afara cărților lui (Eugene O’Neill), s-au bucurat de-a lungul celor nouă ediții FILITde aprecieri atât în rândul scriitorilor, cât și al jurnaliștilor români și străini (Nu-mi pot imagina FILIT-ul fără întâlnirile cu liceenii de la ALECART, îndrăgostiți de literatură mai până peste marginile iertate (…), scria Radu Vancu după ediția din 2021) și se desfășoară după un scenariu cunoscut care include, printre altele, un dialog netrucat dintre elevi/ absolvenți și autori, așa cum observa Gabriela Adameșteanu, un recital de muzică prin care se deschide fiecare eveniment și o expoziție de grafică. Dezbaterile au ca pretext cărți ale autorilor pe care alecartienii le-au citit, cărți care vor fi prezentate succint de către elevi/ absolvenți la începutul evenimentului, imediat după recitalul de muzică.
Miercuri, 19 octombrie, ora 15:
Invitați: Goran Vojnović & Samar Yazbek
„… De fapt, nu ei fuseseră cei ce uciseseră, ci mormintele taților, mamelor, fraților și surorilor lor, în numele lor făcuseră ei tot ce făcuseră. (…)Pentru că, în numele unor morminte, totul e sfânt… i sve je potrebno…/și totul e necesar…” . (Goran Vojnović, Iugoslavia, lumea mea)
„Desenez cu ușurință. Tot pe perete am desenat și frica. Poate îmi imaginez doar, nu sunt sigură. Dar îmi imaginez că scrisul este doar frică… Doar că nu găsesc o culoare pentru frică. Există oare cuvinte care să descrie culoarea bombelor chimice? Să fie albastru? Sau cenușiu cu nuanțe de albastru? Eu crezusem că e violet, dar să fie oare cu adevărat așa?” (Samar Yazbek, Fata care nu se putea opri din mers)
Prezintă: Ioana Crega, Antonella Malfara, Viviana Gheorghian
Moment muzical: Cvintetul de suflători (Florin Țîrlea – flaut, Ștefan Epurean – oboi, Daniel Paicu-clarinet, George Hariton – fagot, Petrea Gîscă – corn) va cânta Divertismentul în Si Major KV 270 de W. A. Mozart (Allegro molto, Andantino, Menuetto, Presto).
Joi, 20 octombrie, ora 15:
Invitați: Manuel Vilas & Narine Abgarian
„Trecutul conține bucurie. Trecutul e un uragan. E totul în viața oamenilor. Trecutul mai înseamnă și iubire. Obsesia față de trecut nu te lasă să te bucuri de prezent, numai că a te bucura de prezent fără ca apăsarea trecutului să-și facă simțită prezența dezolantă nu este bucurie, ci alienare”. (Manuel Vilas, În toate a fost frumusețe)
„Cel mai tare doare că orașele mor exact în ziua în care le părăsim – pentru un timp sau pentru totdeauna, … cel mai tare doare că nu poți să-i îmbrățișezi pe cei care n-au mai putut să te aștepte.” (Narine Abgarian, Din cer au căzut trei mere)
Prezintă: Amalia Carciuc, Andrada Strugaru
Moment muzical: prof. Mihaela Popa, prof. Paula Rusu, Codrina Anghelinei, cl. XI, Kalypso Wavre, cl. a X- a (cvartet de flaut de la Colegiul Național de Artă „Octav Băncilă” Iași
Vineri, 21 octombrie, ora 15:
Invitați: Eshkol Nevo & Boualem Sansal
„Tăcerea înseamnă perpetuarea crimei, o relativizează, îi închide poarta judecății și a adevărului și i-o deschide, larg, pe aceea a uitării și a repetării.” (Boualem Sansal, Satul neamțului sau Jurnalul fraților Schiller)
„Lumea va continua să aibă nevoie de povești. Iar povestitori ca mine vor avea nevoie de lume.” (Eshkol Nevo – Ultimul interviu)
Prezintă: Denisa Grădinaru, Tamara Bivol, Ana-Maria Constantinescu
Moment muzical: Prof. Florin Loghin și Petrișor Darius Eduard clasa a VII-a C (Colegiul Național de Artă „Octav Băncilă” Iași)
Sâmbătă, 22 octombrie, ora 12:
Matteo Strukul & Beata Umubyeyi Mairesse
„Doar Dumnezeu va fi martorul mut al iubirii sale pentru artă. Lui îi va oferi roadele muncii sale. Nimănui și pentru nimic altceva. Nici unui papă, prinț sau monarh. Și nici măcar lui însuși. Idioatei lui vanități care, ca un demon, îl privea în ochi și îl obliga să facă tot ce voia ea”. (Matteo Strukul, Michelangelo Ereticul)
„Ucigașii noștri au obosit după o zi lungă de muncă, se întorc acasă să se spele pe picioare și să se odihnească. […] Între ei și noi, câinii, care au alergat toată ziua, dau să ațipească, cu burțile umflate de un ospăț cu carne de om pe care rasa lor nu-l va uita prea curând”. (Beata Umubyeyi Mairesse, Toți copiii tăi risipiți)
Prezintă: Diana Hulubea, Alina Vițel
Momente muzicale: Nicolae Bretan – „Ce te legeni, codrule?”: Parascheva Pintili, clasa a XI-a C, la pian: prof. Carmen Costea; Valentin Teodorian – „Pe aceeași ulicioară”: Bianca-Maria Iova, clasa a X-a A, voce și pian Maria Vamanu, clasa a X-a C; Mauriciu Vescan – „Poate că n-am iubit”: Antonia-Maria Codreanu, clasa a XII-a C, la pian: Sara-Maria Costandache, clasa a IX-a A; Eugen Doga – „Pasăre cu pene albastre”: Diana-Maria Ursulescu, clasa a X-a C – voce și pian; Piotr Ilici Ceaikovski – opera „Dama de pică”, aria Lizei: Beatrice-Maria Florea, clasa a XII-a C, la pian: prof. Carmen Costea.
Sâmbătă, 22 octombrie, ora 15.30: Zoon Poetikon (Atelier de poezie)
Invitați: Anastasia Gavrilovici, Andrei Răzvan, Adela Greceanu vs. Ioana Tătărușanu, Andrada Strugaru, Alina Vițel
„Îmi doresc lucruri simple o digestie ușoară puțină/ tandrețe un pahar cu lapte rece când mă trezesc/ dar zilele trec și încep să mă obișnuiesc se poate trăi și așa/ se poate să adormi lângă laptopul încins și noaptea să te/ lipești de el ca să simți puțin căldură” (Anastasia Gavrilovici – din vol. Industria liniștirii adulților)
„Realitatea și irealitatea trebuie despărțite frumos, / așa cum desparți peștele de osul de pește. / Dacă nu faci asta, irealitatea ți se înfige / în inimă, în creier, în ficat, / amestecîndu-se în realitatea lor. / Dar care-i una, care-i alta?” (Adela Greceanu– din antologia Șuruburi, șaibe, cuie, piulițe)
„Gândesc în locul vostru, sunt serios în locul vostru,/ Arunc ironia hăt, departe, în locul vostru-/ Pentru că nu mi-e rușine, pentru că nu mi-e jenă,/ Pentru că hlizeala, sughițul, hohotele & grimasa/ N-au cum să înfrunte cataclismul” (Răzvan Andrei – Raport către Walt Whitman)
Duminică, 23 octombrie, ora 12:
Invitați: Yaniv Iczkovitz & Robert Șerban
„Este oare posibil ca frica să nu fie doar o emoție care-i ia în stăpânire, ci mai curând o alegere, o alegere conștientă, care înlătură totul în urma ei?” (Yaniv Iczkovits, Fiica măcelarului)
„Bunătatea nu e neapărat secondată de curaj. Dacă ar fi, le-am putea distinge între ele? Bunătatea se manifestă în tot soiul de forme, iar uneori, când e separată de curaj, oamenii nici măcar nu o recunosc ca atare”. (Yaniv Iczkovits, Fiica măcelarului)
Prezintă: Antonella Malfara, Mihnea Ionescu
Moment muzical: prof. Iustin Rusu și Voicescu Mara, cl. a XI-a, Grigoraș Vlad, cl. a X-a, Voion Casandra, cl. a VII-a, Tanasă Daria, cl. a VII-a (Ansamblu de percuție, Colegiul Național de Artă „Octav Băncilă”)
*
„Republica surdă” (19-23 octombrie, Casa Pogor)
Expoziție de grafică realizată de artistul Ioniță BENEA și inspirată de poezia lui Ilya Kaminsky, autor dezbătut în cadrul proiectului cultural inițiat de MNLR în parteneriat cu Alecart, „Literatura de lângă noi”.
„Întrebare// Ce este un copil/ bărbat/ femeie? // O liniște între două bombardamente”
*
Impresii despre Întâlnirile Alecart:
Katja Petrowskaja, scriitoare invitată la FILIT 2017 : Când am fost la Întâlnirile Alecart, mai aveam puțin și plângeam. Știi, stai în fața lor, ai făcut un fel de val, iar înapoi, către tine, se întoarce altul de trei ori mai mare, care aproape te omoară cu încărcătura lui emoțională. Am fost copleșită de entuziasmul lor, de tinerețea lor, de ochii lor, de energia lor, de precizia cu care au perceput lucrurile. Am experimentat fericirea supremă.
David Vann, scriitor american invitat la FILIT: Întâlnirile Alecart, cu întrebările elevilor, cu dezbaterile foarte interesante, cu muzica de la sfârșit, mi-au lăsat o impresie deosebit de puternică, pentru că nu am văzut așa ceva în niciuna din țările în care am fost la evenimente de genul acesta. Am mers în 25 de țări la lansări de carte și festivaluri și n-am văzut niciodată elevi de liceu care să se implice atât de mult, prin recenzii de carte, prezentarea autorilor pe scenă, prin întrebări extrem de inteligente.
Gabriela Adameșteanu, scriitoare: Am întâlnit la Alecart elevi olimpici la diverse specialități realiste, care puteau citi o carte cu uneltele unui critic literar. M-au uluit cu pertinența întrebărilor lor. (…) Iașiul are tineri extrem de buni, de inteligenți, de curioși și deloc snobi. La întâlnirea mea cu ei, atmosfera a fost extrem de spontană, ba chiar am fost nevoiți să oprim discuțiile când încă mai aveam 20 de mâini ridicate pe sus. Jean Mattern, directorul colecției Du Monde Entier a Editurii Gallimard din Franța, a recunoscut că așa ceva nu a mai văzut. Cum să nu fii optimist în ce privește literatura și cultura?
Dia Radu, jurnalistă: Că Alecart e citită, urmărită și are ecou s-a văzut mai ales în reușita întâlnirilor organizate de ea. Nicăieri la FILIT nu a fost mai multă lume ca la dezbaterile cu scriitori, propuse de redactorii ei. Nicăieri prezența nu a fost mai vie, întrebările mai percutante și interesul mai mare.
*
Amfitrionii Întâlnirilor Alecart ce se desfășoară la Muzeul „Vasile Pogor” – Casa Junimii, Sala Studio J: Nicoleta Munteanu, Emil Munteanu – profesori la Colegiul Național Iași, coordonatorii proiectului Alecart, Andrada Strugaru – studentă, coordonatoarea Clubului Alecart.
Programul FILIT complet, AICI.