La sfârşit de an, înainte de a ne stabili rezoluţiile pentru 2013, ne-am întors privirea spre 2012 să vedem care au fost momentele de colecţie Alecart, cu cine ne-am intersectat în dialoguri culturale anul acesta, ce cărţi am lansat, ce evenimente au purtat marca Alecart şi, în fine, cu ce pornim la drum în 2013.
Pe 16 martie redactorii Alecart s-au întâlnit cu scriitorii ieşeni Dan Lungu şi Lucian Dan Teodorovici într-un dialog care a demonstrat, încă o dată, că tinerii de astăzi pot fi la zi cu lecturile, pot să suprindă un scriitor prin întrebări inteligente. De cealaltă parte a copertei, scriitorii ne-au arătat încă o dată că pot fi prezenţi în mijlocul tinerilor de astăzi, având încredere că mulţi dintre ei citesc, şi încă mult şi bine.
Pe 18 mai redactorii Alecart au participat la Suceava ca invitaţi fideli cu fiecare an la Concursul Naţional „Mihail Iordache” şi, cu acest prilej, au lansat şi Alecart 8 printr-o dezbatere marca Alecart „Eşti ce citeşti”.
După lansarea Alecart 8, inevitabilul s-a întâmplat, şi revista noastră a fost din nou laureata Concursului Naţional de reviste şcolare 2012. Am fost onoraţi să fim, şi anul acesta, cap de listă a celor mai bune reviste din România.
Anul acesta a fost marcat de întâlnirile săptămânale ale Clubului de Lectură Alecart, materializat prin şedinţe de redacţie, dezbateri, vizionări de filme, dialoguri pe marginea ultimelor apariţii editoriale şi şedinţe de scriere creativă.
Tot de anul acesta, suntem parteneri permanenţi în cadrul întâlnirilor săptămânale ale Salonului Zero plus, la Casa Dosoftei, unde vă puteţi întâlni în dialoguri şi lectură cu scriitorii şi artiştii de astăzi.
În noiembrie, unul dintre colaboratorii permanenţi, de-ai casei, pictorul Ioniţă Benea, aduce la Iaşi vernisajul „Veneţia”, creaţii care se regăsesc şi în paginile Alecart 9.
Pe 4 decembrie, redactorii Alecart lansează cartea „Toate bufniţele”, în prezenţa autorului, Filip Florian, şi a scriitorilor Lucian Dan Teodorovici şi Florin Lăzărescu. Din nou o întâlnire cu succes cultural şi un dialog prietenesc despre cărţi şi lumea culturală de astăzi.
Maratonul de evenimente Alecart a continuat pe 7 decembrie cu o întâlnire pe care o vom ţine minte mult timp, prin prezenţa scriitorului Cătălin Dorian Florescu care şi-a lansat la Iaşi, cu redactorii Alecart, ultimul roman „Jacob se hotărăşte să iubească”. O întâlnire în care scriitorul român de origine elveţiană ne-a arătat ce înseamnă să fii un bun povestitor şi să poţi vorbi, ca scriitor, despre romanele personale.
Tot în decembrie redactorii Alecart au vrut un nou spaţiu de exprimare, la zi, prin consemnarea celor mai noi evenimente culturale sau a opiniilor referitoare la o carte, un nou film văzut. Aşa a apărut blogul Alecart pe care sperăm să-l urmăriţi de acum în fiecare săptămână.
Odată cu apariţia numărului 9 Alecart, s-au produs câteva schimbări majore în redacţia Alecart. Am mai şi pierdut anul acesta, dar am pierdut cu un mare câştig. Redactorii Alecart au fost admişi la cele mai importante universităţi din Europa şi SUA din care transmit, în calitate de corespondenţi, ştiri despre cele mai noi şi dezvoltate sisteme sociale şi educaţionale din lume.
Cu Alecart 9 am marcat încă o apariţie consistentă, prin articole venite din toate colţurile lumii, cu subiecte la zi, controverse şi imagini deosebite primite de la colaboratorii Alecart.
Acesta a fost 2012 pentru noi, un an plin de evenimente, de dialoguri, de întâlniri şi de multă voie-bună, culturală, cum altfel. Îl aşteptăm pe 2013 pregătiţi pentru pentru ce-i mai nou şi mai bun în cultura română.