Poets in Transylvania (25-29 oct.): „în spatele poemelor (…) stau singur.”

„poetul se simte ca o cameră fără acoperiș”

Săptămâna a început cu ateliere de poezie pentru tinerii scriitori ai orașului, alături de poeții Teodora Coman, Rita Chirian, Claudiu Komartin. Prima seară de lecturi a transformat sala Aula Magna a Facultății de Litere și Arte într-o lume mică, însă încăpătoare pentru toți, a tuturor, reunind voci ale poeților din Lituania (Greta Ambrazaité), Danemarca (Pejk Malinovski), România (Anastasia Gavrilovici, Antonia Mihăilescu), S.U.A (Scott Cairns), Malta (Antoine Cassar), Ucraina (Grigory Semenchuk) și Germania (Alexandru Bulucz). Apropierea a prins diferite contururi, iar după micile povești ale scriitorilor, construite de Radu Vancu, a urmat lectura acestora și cea a traducătorilor. Frumusețea a fost acolo. Poeții recomandă poeți. Poeții vorbesc despre poeți și, așa cum spune poezia lui Pejk Malinovski, „poetul se simte ca o cameră fără acoperiș”. A lăsa să se vadă totul din tine, a accepta că poezia e tristă&tragică&frumoasă&amuzantă, că poezia este un mod de a fi și de a agăța agrafe realității acolo unde aceasta lovește cu putere, unde mișcă, zgâlțâie. Poezia a unit punctele unor colțuri de lume care păreau mult prea îndepărtate, mult prea străine. Poetul Scott Cairns citea despre un viitor și un trecut pe care le lăsa în afara sensului, îndreptându-se mai mult spre un prezent ca singură formă a realului,  conturând, de fapt, ideea că poezia este cea care ne ține aici, că timpul e șubred, iar aceasta e singura modalitate de a-l prinde puțin de degete, de a-l capta într-o imagine, stare, gând. Tremurul acestei seri se datorează tuturor piruetelor din vocea poeților, atât de diferite și speciale,  frumuseții limbii și, mai ales, poeziei care apropie, care vorbește cu și prin noi, a poeziei care ne-a arătat că, dacă „în spatele poemelor (…) stau singur” (Grigory Semenchuk-Ucraina), în fața lor nu vom fi niciodată singuri:

poezia este cel mai frumos tremur al lumii.

În lumina care îmblânzește culorile Sibiului, la sfârșitul unei zile ce aștepta parcă delirant de senină întâlnirea cu prima sesiune de lectură a festivalului, am regăsit întreaga forță a poeziei. Pentru noi, calendarul ecumenic al sărbătorii poeziei a început la Bistrița și se încheie acum la Sibiu, trecând prin cele câteva activități de la Filit. De aceea ne-am bucurat să ne reîntâlnim cu versurile atât de puternice, purtând ecouri dintr-un alt timp grefate peste o realitate simplă și sălbatică, uneori aproape primitivă, dar încărcată de umbre ale sacrului pe care le-a adus printre noi Alexandru Bulucz (Germania) și cu tăioasa perspectivă a Anastasiei Gavrilovici. Prezența ei, exact ca săptămâna trecută la Zoon Poeticon, la Alecart, a făcut aproape palpabil corpul viu al poeziei.

În Centrul Vechi al Sibiului am stat după terminarea lecturilor la o ceașcă de ceai la Casa Veche, un spațiu atât de primitor și cochet, perfect pentru a rămâne în atmosfera plină de freamăt a versurilor care s-au revărsat peste noi. Ca o continuare firească a ceea ce înseamnă spiritul Sibiului, aici liniștea pare a fi la ea acasă, învăluindu-ne în blândețea unor povești care se cer descoperite. „Casa Veche” va fi pentru noi, zilele astea, popasul între două întâlniri cu poezia.

Programul complet al festivalului:

25-29 octombrie, ora 10. Facultatea de Litere și Arte
Ateliere de creative writing cu tinerii scriitori din Sibiu susținute de invitați ai Festivalului

27 octombrie, ora 18. Aula Magna a Facultății de Litere și Arte
Deschiderea Festivalului. Prezentarea invitaților

Lecturi & performance: Greta Ambeazaite (Lituania), Pejk Malinovski (Danemarca), Anastasia Gavrilovici (România), Scott Cairns (S.U.A.), Antonia Mihăilescu (România), Antoine Cassar (Malta), Grigory Semenchuk (Ucraina), Alexandru Bulucz (Germania)

28 octombrie, ora 11. Sala Festivă a Bibliotecii ASTRA
Masă rotundă Artă și acțiune socială. PEN România la centenar

28 octombrie, ora 14. Zidul / Ziarul orizontal al lui Dan Perjovschi
Vizită la Zidul lui Perjovschi. Inscripționarea Zidului cu mesajul scriitorilor

28 octombrie, ora 18. Sala Festivă a Bibliotecii ASTRA
Lecturi și performance. Sesiunea a II-a: Mario Bojórquwz (Mexic), Mihaela Moscaliuc (S.U.A.), Jakub Kornhausser (Polonia), Florin Iaru (România), Dominykas Norkūnas (Lituania), Veronica Ștefăneț (Republica Moldova), Yevgeniy Breyger (Germania/Ucraina), Gökcenur Çelebioglu (Turcia)

29 octombrie, ora 11. Sala Festivă a Bibliotecii ASTRA
Concert poetic susținut de Claudiu Fălămaș

29 octombrie, ora 18, Sala Festivă a Bibliotecii ASTRA
Lecturi și performance. Sesiunea a III-a: Claudiu Komartin (România), Michael Waters (S.U.A.), Runa Svetlikova (Belgia), Artiom Oleacu (Republica Moldova), Miruna Vlada (România), Semyon Hanin (Letonia), Vasi Prode (România)

Loading Facebook Comments ...

Fii primul care comentează!