Spre noi înșine, prin muzică. Experiența vieneză

Muzica și „fluturii din stomac”

Emoție, energie, vasopresină cu occitocină? Ce ne face să vedem „viața în roz” sau să simțim „fluturi în stomac”? Subiectul ridică mai multe întrebări cu cât studiul științific al sistemului nervos a cunoscut o creștere importantă în a doua jumătate a secolului XX. Înțelegerea detaliată a proceselor complexe care au loc în interiorul unui singur neuron a devenit abisală. Totuși, ce ne face să ne îndrăgostim? Un lucru este cert: pe muzică se întâmplă mai repede, mai ușor. De cine ne îndrăgostim? Nobil este cel care oferă afecțiune. Cui? Cuiva care corespunde cât de cât cu imaginea ideală pe care ți-ai format-o, fie din considerente estetice, fie după modele oferite de media la tot pasul, fie după acea intuiție care te ghidează din interior. Cu cât petreci mai mult timp cu cineva, cu atât ai un mai profund sentiment de familiaritate, un fel de respect și înțelegere mutuală. Într-o regie contemporană perfectă, ce mai putem adăuga unui decor minimalist, în iureșul marilor orașe? Fără muzică, pastele bolognese nu mai au același gust, iar lampa de la Ikea nu mai luminează atât de cald. De remarcat că starea de spirit este puternic influențată de diverse piese care transmit tot felul de stări. Pot doar să mă detașez, căci în secolul vitezei totul zboară contra cronometru. Până și fluturii din stomac.

În opinia mea, există muzică de toate felurile: starea magică pe care m-aș putea îndrăgosti, apoi acea muzică ce dă naștere celor mai inspirate idei sau care maschează cele mai ironice mesaje. Alăturând rochia de mătase, sacoul și partiturile înnegrite de clasicele indicații cu jeansii și ipadul pe ritmuri de trip-hop, mă aflu în fața unui ocean de infinite posibilități. Indiferent de „background”, nu poți rămâne fidel unui singur gen, dar poți recunoaște o formă în toată splendoarea ei atunci când melodia are un sens, o linie care sfidează legile gravitației, atunci când notele „curg”, iar secretul armoniei perfecte se dezvăluie celor dispuși să-l cunoască: game minore sau majore te atrag ca un magnet, cu energii care variază în intervale alăturate după reguli logice .

Muzica, un dar

Ca artist, ai privilegiul de a te transpune într-o lume atemporală, ai libertatea de a descoperi și de a crea fraze și sonoritati inspirate din tot ceea ce te înconjoară, iar în asta constă provocarea. Muzica îți menține vie curiozitatea, iar un muzician va căuta mereu să comunice cu publicul, dar și cu alți muzicieni. Pentru asta eu caut mereu să adaug un plus de culoare și de umor în muzica mea, dar evit cât pot exagerările.

Muzica cultă implică multă dedicație și mult timp, dar, odată inițiat în tainele ei, te însoțește mereu, ca o prietenă cu care împarți bucurii sau tristeți într-o lume a contrastelor. Ne îndrăgostim sau ne certăm, ne îmbolnăvim și ne refacem, căutăm slujbe sau pierdem oportunități, totul într-un joc al hazardului în care timpul devine un aliat. Căci orice lucru admite și opusul său.

Experiența vieneză

Experiența vieneză m-a ajutat să mă redescopăr, să-mi definesc limitele, să aprofundez limba germană, dar și să dăruiesc mai departe din experiența mea. Combinațiile sonore inedite sunt printre preferatele mele și îmi face plăcere să leg prietenii cu cei mai diverși oameni. Mă consider o norocoasă pentru că întâlnesc mereu persoanele potrivite care mă ajută să îmi valorific ideile. Acest lucru l-am simțit pretutindeni.

Vienezii au o tradiție muzicală care se regăsește pe fiecare străduță, iar simetria clasică o resimt de la modul în care sunt structurate cursurile până la felul în care sunt asimilați studenții internaționali. Corectitudinea, respectul față de artă, dar și politețea plutesc în aer, iar discreția cu care ești atenționat atunci când dintr-un fel prea boem mai treci pe roșu la semafor, vorbești „prea mult” la telefon sau întârzii la un spectacol de teatru, îți aduce aminte că te afli într-un spațiu european prin excelență. Detalii pe care le-am remarcat de altfel și în Berlin sau la Bruxelles, unde am înțeles mai bine fenomenul suprarealismului. La Viena se pune mult accent pe autenticitate în interpretare. Nu ești încurajat să asculți înregistrări ale marilor interpreți, dar este important să ai o reprezentare auditivă proprie a piesei studiate, fără a neglija convențiile interpretative și stilistice și nici mesajul compozitorului. Dincolo de asta, libertatea de a extrage ceea ce se pliază pe personalitatea artistică proprie devine copleșitoare. De aceea contează enorm felul în care un artist își alege muzica, felul în care își împarte timpul pentru a-și doza forța interioară și a fi ancorat în realitate, dar mai ales viziunea de ansamblu asupra propriului traseu.

În muzica contemporană apare noutatea elementelor de limbaj și vocile care se întrepătrund în cele mai neașteptate forme, acompaniate de efecte speciale create cu ajutorul unor elemente nu tocmai convenționale. Acustica este unul dintre cursurile cele mai inedite, în care este urmărit impactul sunetului asupra mediului și construcția acestuia din punctul de vedere al legilor fizicii.

Muzica și libertatea

Disciplina zilnică în studiul muzicii mă ajută să-mi dezvolt latura consecventă a personalității, așadar ideea de constrângere este înlocuită de cea de libertate. „Libertatea de a alege este un act de curaj”. „Omul de cultură, mai ales, va fi folositor societății numai dacă reușește să se depășească prin creația sa, dar – în aceeași măsură – și prin actul de curaj“ (Escale în timp și spațiu de N. Steindhardt).

Fiecare călătorie începe cu un click, fie el pe facebook, pe butonul unui aparat foto sau pe o clapă…de pian. Muzica este asemănătoare matematicii, de aceea intuițiile muzicale sunt foarte precise și cu un impact uneori devastator asupra sufletului uman: fie te înalță spre armoniile cerești, fie te coboară in infernul dizarmoniilor existențiale. Dincolo de cuvinte, muzica este universală, iar mie îmi oferă în permanență un sentiment de „acasă” indiferent de coordonatele spațiale sau temporale sau de constrângerile societății moderne. Am nevoie de muzică pentru a înțelege frumusețea oamenilor și a lumii.

Despre Lia Popa

Lia Popa a absolvit Colegiul Național de Artă „Octav Băncilă”. în 2008 a fost admisă la Konservatorium der Stadt Vienna. În timpul studiilor de licență a fost invitată să-l omagieze pe marele poet Mihai Eminescu la Venetia, sa prezinte în prima audiție muzică contemporană, aparținând compozitorului  Meinhard Rudenauer si Dana Probst la Bezirksmuseum Josefstadt și la Österreichische Gesellschaft für Musik  in Viena si a fost bursiera a ICR Paris. Mai multe informații pe www.liapopa.com lia_popa

Loading Facebook Comments ...

Fii primul care comentează!