Super-eroi americani (Becoming, de Michelle Obama & Ruth Bader Ginsburg)

Vorbim tot mai des, în ultimii ani, și pe bună dreptate (în sfârșit, slavă Domnului), despre lipsa de modele feminine prezente în cărțile de istorie, de literatură, de științe. M-am oprit asupra unei lecturi și a unui documentar realizat anul acesta care mi-au dat mult de gândit, care mi-au pus în prim- plan două modele de femei demne, puternice, care au schimbat și schimbă istoria. M-am încărcat cu energie și speranță.  Cred că, mai mult ca oricând, avem nevoie de mai multe povești cu prințese independente, fără tiare și cu cariere, care nu se tem să își facă auzită vocea.

 Becoming – Michelle Obama

Autobiografia lui Michelle Obama e o minunăție de poveste, scrisă cu deschidere și talent. Povestea devenirii e împărțită în trei secțiuni – Becoming Me, Becoming Us, Becoming More, fiecare conturând un univers cu propriile reguli. Michelle își poartă cititorii în micul apartament din South Side, Chicago, unde e încurajată să-și găsească vocea într-o familie modestă și foarte unită. Actori principali ai copilăriei sunt un tată demn în ciuda unei boli grele și o mamă dintr-o bucată. Se anunță devreme un personaj central ambițios și determinat, înzestrată cu sete de cunoaștere și reușită încă de la grădiniță. Când nu reușește să citească singură cartonașele cu culori în fața clasei, revine a doua zi cerând să încerce din nou. Copilul motivat intră mai întâi la un liceu de succes, de unde ajunge, prin multă muncă, direct la Princeton. Acolo descoperă pentru prima oară cum e să fii singură femeie de culoare într-o încăpere plină de bărbați albi. Experiența se repetă la nesfârșit pe parcursul cărții, un laitmotiv care-i amintește cititorului că mai e mult până la egalitate. La firma de avocatură la care ajunge după absolvire, îl cunoaște pe Barack, un om care se prefigurează a fi un adevărat mutător de munți. Cartea e presărată cu povești emoționante, de la dificultăți în relație, la efortul de a găsi un echilibru între a fi mamă și a avea o carieră împlinită. Echilibrul devine cu atât mai greu când familia începe să fie prinsă în lumea politică și ajunge în ochii publicului.

Volumul se citește ca o poveste despre devenire ca oricare alta până în momentul în care cel de lângă tine ajunge să îți determine existența, iar familia ta devine un pion pe o tablă mult mai mare. Michelle descrie cu sinceritate și candoare cum își pierde autonomia, izbindu-se de protocoale de securitate și agende aranjate cu luni înainte. Își păstrează însă vocea, alegând cu grijă proiectele în care să se implice. Rămâne un apărător al familiei, căutând un spațiu de normalitate și echilibru pentru fetele ei, care cresc într-un mediu privilegiat, dar și supra-expus pericolului și publicului. Becoming nu e doar un portret al lumii interioare a lui Michelle, ci e o hartă a zeci de povești americane pe care le descoperă în campanie și pe parcursul președinției soțului ei. Cartea e presărată cu povești despre victime ale discriminării rasiale, despre familiile soldaților, despre părinți care și-au pierdut copiii în atacuri armate în școli. După opt ani trăiți în atenția publică, Michelle descrie fără să dramatizeze dezamăgirea alegerii unui președinte care e împotriva tuturor principiilor ei. Povestea se deschide și se închide cu recunoștința revenirii la o normalitate care nu va mai fi vreodată ce a fost. Am descoperit prin Becoming o femeie care nu încetează să crească și care se autodepășește permanent, care nu se teme să plângă, să exprime sentimente și să îmbrățișeze.

 RBG – Ruth Bader Ginsburg

 E un zombie, o vrăjitoare, un monstru. – încă un jurnalist american. Așa începe RBG, un documentar realizat de CNN Films, ce spune povestea lui Ruth Bader Ginsburg, a doua femeie membru al Curții Supreme de Justiție a Statelor Unite ale Americii. Pentru cei care nu-și pot imagina personajul, Ruth Bader Ginsburg e o doamnă tăcută, măruntă, la 85 de ani, care refuză cu desăvârșire să se dea la o parte, în vremuri tulburi pentru Statele Unite ale Americii. Documentarul urmărește devenirea unei fete băiețoase, cu o ambiție minunată și cu o minte pe măsură, care a refuzat să accepte barierele puse de societate în fața ei.

 Nu cer altă favoare pentru genul meu, tot ce le cer fraților noștri este să își ia piciorul de pe gâtul nostru. Când a întrat la Harvard, 2% dintre studenții la Drept erau femei. Trece prin competitiva școală de drept în timp ce își crește copilul de 1 an și își îngrijește soțul care se luptă cu un cancer agresiv. La absolvire, marile firme de avocatură din New York refuză să o angajeze pentru că e femeie. Într-un final, poposește în mediul universitar care îi devine rampă de lansare. De acolo, începe să lucreze la cazuri de discriminare pe bază de sex. Documentarul acoperă primele cazuri de drept civil care se judecă la Curtea Supremă, pe care Ruth le câștigă. Povestea e plină de momente emoționante dintr-o căsnicie minunată cu un om care i-a recunoscut de la început mintea sclipitoare și a continuat să o susțină în ciuda mentalității vremii. Într-un tricoul cu Super Diva scris pe piept, Ruth, la 85 de ani, e în sala de sport, exersând cu un antrenor personal. Tricoul și toată reputația de super-erou i se potrivesc, căci a luptat cu două tipuri de cancer fără să lipsească o zi de la muncă. O poveste minunată despre o femeie care a scris istorie, care a schimbat regulile spre o lume mai echilibrată și deschisă, un super-erou american adevărat, o moștenire frumoasă pentru vremuri grele.

 Cred că sunt multe aspecte care ar trebui să ne dea de gândit, dacă am avea disponibilitatea de a reflecta asupra celor două destine feminine. Michelle și Ruth pot constitui, pentru orice tânăr, modele de rigurozitate, de disciplină, voință și implicare. Doi oameni care și-au găsit vocea și modul de a schimba lumea din poziția în care s-au aflat. Doi femei care și-au gândit și regândit pașii, care și-au înțeles și asumat responsabilitatea în fața publicului și a familiei, care au luptat cu toată îndârjirea pentru visurile lor. Totodată, poveștile lor de viață pun în lumină, cu onestitate, dificultatea menținerii unui echilibru între carieră și viața de familie.

Mă uit cu tot mai multă angoasă la știri. La noi sau la alții, mi se pare, cu fiecare breaking news, că mergem tot mai strâmb în direcții din ce în ce mai stranii și care ne îndepărtează de principii și valori. În acest context, al goanei după un succes facil, cele două eroine de mai sus sunt o rază de lumină. Pe lângă povestea lor, poate mai trebuie adăugat că senatul american, pe partea democrată, e cel mai divers și multicultural din istoria Americii. Vine din spate o nouă generație, cu încăpățânarea de a schimba status quo-ul bărbatului la putere. Între doi pași înainte, cu determinarea lui Ocasio Cortez, și unul înapoi, cu numirea lui Brett Kavanaugh, cred totuși că lucrurile se îndreaptă (mult prea încet, într-un ritm uneori bâlbâit) încotro trebuie.

(Articol preluat din ALECART 22.)

 

*Diana Murguleț a urmat un masterat la Imperial College London și a absolvit Facultatea de Informatică la University of Birmingham. În liceu, a fost olimpică la literatură română.

Loading Facebook Comments ...

Fii primul care comentează!