Articol NewsIasi.ro

Timp de doua zile, la Universitatea „Petre Andrei” din Iasi au avut loc Zilele Alecart, care a marcat numarul 5 al celei mai cunoscute si premiate reviste scolare din Iasi.

Miercuri, 15 decembrie, a fost lansat numarul curent al revistei Alecart. „Intotdeauna Alecart a insemnat o sarbatoare a spiritului si ma bucur ca ne revedem astazi, in aceasta Aula, la lansarea celui de-al cincilea numar”, a spus, in deschiderea manifestarii, Conf.univ.dr. Daniel Sandru.

Directorul Colegiului National de Arta ”Octav Bancila”, Luise Barnea, i-a felicitat pe elevi pentru exercitiul lor jurnalistic. ”Scoala nu e buna azi, daca ieri nu s-a gandit la maine. De aceea cred ca e nevoie de modele si, de aceasta data, consider ca voi ati fost modelul”, a spus aceasta.

Intalnirea a fost moderata de Prof. dr. Nicoleta Munteanu, cadru didactic la Colegiul de Arta si unul dintre coordonatorii Alecart. ”Am devenit o echipa puternica si care chiar are ceva de spus”, a apreciat aceasta. Prezentarea revistei a fost facuta de Asist.univ.dr. Loredana Opariuc de la Universitatea ”Al.I.Cuza” si Prof.drd. Anamaria Blanaru, unul dintre coordonatorii revistei. ”Acest numar din Alecart este, in egala masura si revista si album. Mi-a placut foarte mult ca nu sunteti cuminti si ca stiti sa spuneti nu, acolo unde aveti rezerve”, a apreciat Asist.univ.dr. Loredana Opariuc. La randul sau, Prof. drd. Anamaria Blanaru a explicat audientei modul in care redactorii de la Alecart au incercat sa raspunda la intrebarea ”este Romania o solutie pentru a studia mai departe?”.

Incepand cu acest numar, colectivului de redactie i s-au alaturat si elevii Colegiului ”Nicu Gane” din Falticeni. ”Consider ca Alecart este un proiect care va elimina decalajul dintre universitar si preuniversitar”,a spus Prof.dr. Mihaela Barbacut, cadru didactic la colegiul sucevean.

Seara s-a incheiat cu dezbaterea ”Despre optiuni” la care au fost invitati Tudor Tiron Giurgica, elev la Colegiul National Iasi, Teodora Oprea, studenta la Facultatea de Drept a Universitatii ”Al.I.Cuza” si Roxana Soica eleva a Colegiului National, bursiera in Marea Britanie. ”Educatia incepe sa fie plasata din ce in ce mai mult in afara scolii. Cred ca Alecart i-a format pe elevi mai mult decat un semestru de romana”, a spus Tudor Giurgica.  Teodora Oprea a subliniat ca ”o problema actuala este aceea ca nu mai e suficient sa stii pentru tine, ti se cere permanent sa iti etalezi cultura”, iar Roxana Soica a facut comparatie intre sistemul de invatamant romanesc si cel britanic.

Jurnalistul viitorului, in media online, presa scrisa sau radio-tv

Cea de-a doua zi a evenimentului a fost dedicata inalnirii echipei redactionale Alecart cu profesionisti din mass-media.

In cadrul workshop-ului Jurnalistul viitorului, coordonat de Lector univ drd. Ivona Burduja, elevii s-au intalnit cu Toni Hritac, redactor sef al Ziarului de Iasi si Iulian Micu, coordonatorul newsiasi.ro.

”Cred ca presa scrisa este locul unde sunt pastrate valorile esentiale ale jurnalismului. E ca un altar al presei si, la fel ca un altar intr-o biserica, va pastra o aura deosebita, dar va fi redusa ca dimensiuni”, le-a spus elevilor Toni Hritac. La randul sau, Iulian Micu le-a vorbit tinerilor jurnalisti despre media online. ”Ca sa imi fac o idee despre jurnalistul viitorului, imi imaginez cititorul viitorului si cred ca el va opta pentru selectia de informatie, se va indrepta spre media de nisa”, a precizat acesta.

Cel de-al doilea workshop, coordonat de Conf.univ.dr. Daniel Sandru,  a avut ca subiect ”Jurnalismul radio si de televiziune” si i-a avut ca invitati pe Lector univ.dr. Georgeta Condur, realizator Tele M si pe Florin Chiriac, realizator Radio Iasi, care a apreciat ca ”vocile in radio sunt foarte importante, nu doar prin cuvintele rostite, ci si prin imaginea omului care vorbeste in mintea noastra”. Lector univ.dr. Georgeta Condur i-a sfatuit pe tinerii care vor sa opteze pentru o cariera in televiziune. ”Nu exista un traiect foarte bine definit pentru a ajunge sa lucrezi in televiziune. Ar trebui totusi sa se plece de la o limba romana stapanita decent”, a spus aceasta.

Din redactia Alecart fac parte elevi de la Colegiul National de Arta ”Octav Bancila”, Colegiul National Iasi, Colegiul National ”Petru Rares” din Suceava si Colegiul ”Nicu Gane” din Falticeni. Revista liceenilor este editata sub patronajul Universitatii ”Petre Andrei” din Iasi.

Secțiunea de comentarii este indisponibilă