Top 5. Alina Vițel & volumele ei de poezie preferate citite în 2021

  1. Deaf  Republic, de Ilya Kaminsky

Prețul plătit în aparență pentru propria libertate, dar în realitate întru libertatea celorlalți este auzul, Kaminsky pierzându-l după ce s-a îmbolnăvit la patru ani de oreion. Volumul reflectă, cu ocolișuri și o construcție subtil premonitorie, comunicarea dintre simțuri și gânduri, obturarea ei asurzind și imprimând supunere. Acel tip de supunere căruia ne lăsăm pradă de dragul supraviețuirii. Instinctul de a ieși viu din război, de a lăsa morala și eroismul deoparte, de a avea un scor 1-0 în confruntarea cu bombardamentul de la 4 dimineața reamintesc că gravitatea a ceea ce trăim este dată (și) de punctul de referință pe care îl alegem.

 

  1. Dezintegrare, de Florentin Popa

O precomandă a distorsiunii, în care normalul se dă un pas în spate și este suplinit de marcaje afective ale halucinației și desprinderii de ordine. Cu toate că se arată drept un volum al adversității, Dezintegrare despachetează slalomurile și trip-urile care ne pun în legătură cu versiunea noastră mai asumată și mai puțin naivă.

 

  1. Nu mă întrerupe, de Cătălina Stanislav

Însoțit din loc în loc de o grafică minimalistă care-l pune în valoare, Nu mă întrerupe e plin de descărcări de energie, sentiment acutizat și tenacitate. Confesiunile pe care le găzduiește volumul se regenerează, cresc unele din altele până ce ritmicitatea interioară își reia parametrii firești. Cătălina Stanislav catapultează și dinamitează oroarea de sine izvorâtă  din oroarea față de celălalt, livrându-și și livrându-ne o intimitate ciudată de care doar tu ești conștient.

 

  1. Dear Boy, de Emily Berry

Înșelarea sinelui, practicarea autosabotajului, pendularea între speranța autentică și cea care abia se înfiripă se conturează prin apelul la o exprimare uimitor de fluidă. Un kit al repunerii sincerității pe picioare, al admirării sărăciei Zanzibarului, al mușcăturii materne, al triadei gând-simț-cuvânt. Frica de propria voce a lui Emily Berry e frica de ceea ce avem potențialul să devenim.

 

  1. Prematur, de Miruna Vlada

Un volum despre rolul pe care societatea se așteaptă ca femeia să și-l însușească fără a cârti, despre lupta între alegerile care „dau bine” și cele care satisfac și liniștesc. Pusă sub lupă nu e frământarea unei mâini de oameni, ci frământarea ca gest uman ereditar, dorința de a nu deveni mamă fiind scoasă din sfera tabu-ului și argumentată, astfel încât a fi părinte nu mai este perceput și înțeles drept un dat, ci o alegere cu implicații profunde, unele dintre ele fiind prea rar amintite în spațiul public.

 

P.S. Ne amintim cu mare plăcere că cele două Întâlniri Alecart cu spectatori din 2021, în afara celor de la FILIT, au avut drept centru de interes două volume de poezie foarte îndrăgite de colegii noștri:  Autoportret în flama de sudură, de Claudiu Komartin (cronica volumului, AICI) și Urmele încercării, de Marin Mălaicu-Hondrari (cronica volumului, AICI).

 

*Alina Vițel, fost redactor-șef adjunct Alecart, este studentă la Facultatea de Drept și la Facultatea de Istorie, UAIC. În 2021, a avut o lectură publică de poezie la Institutul Blecher și a obținut Premiul pentru poezie la cea de-a XIII-a ediție a Colocviilor Tinerilor Scriitori- Alba Iulia.

Loading Facebook Comments ...

Fii primul care comentează!