Mariana CODRUȚ la ZOON POETIKON (21 martie)

Muzeul Național al Literaturii Române Iași  & ALECART vor marca anul acesta Ziua Mondială a Poeziei (21 martie), alăturându-se altor Orașe din Rețeaua UNESCO de Orașe creative – Orașe ale Literaturii. Această zi, inițiativă UNESCO încă din anul 1999, are scopul declarat de a susține creația poetică, de a promova poezia ca artă deschisă tuturor, lectura și scrierea sa, și de a încuraja convergența acesteia cu alte arte precum: teatrul, muzica, pictura, dansul ș.a.

În 2024, MNLR Iași propune publicului un nou proiect cultural, ce se va desfășura pe întreg parcursul anului la Muzeul „Sf. Ierarh Dosoftei – Mitropolitul”, care va deveni „Casa cu Arcade – Casa cu Poezie”, marcând aniversarea a 400 de ani de la nașterea mitropolitului Dosoftei (1624-1693), considerat autorul primei noastre cărți „de intenție poetică” (Augustin Z.N. Pop).

Emoțiile sunt evenimentele mele

Ediția a IV-a Alecart. ZOON POETIKON va fi primul eveniment din seria „Casa cu Arcade – Casa cu Poezie” și va avea loc joi, 21 martie 2024, în contextul Zilei Mondiale a Poeziei. Acesta va începe, de la ora 16.00, cu un moment muzical pregătit special de Mihaela Popa și Paula Rusu, profesoare la Colegiul Național de Artă „Octav Băncilă” Iași, urmat de lecturi publice susținute de trei poete „Alecart”, Denisa GRĂDINARU, Andrada STRUGARU, Alina VIȚEL, care vor citi din propriile poezii. Va urma un recital poetic al invitatei speciale, scriitoarea Mariana CODRUȚ, întâlnirea încheindu-se cu un dialog pe tema poeziei. 

Cele mai recente volume ale Marianei Codruț vor fi prezentate de Antonella Malfara (redactor-șef „Alecart”) și Andrei Tătărușanu (redactor „Alecart”), iar moderatori vor fi Nicoleta Munteanu și Emil Munteanu, profesori MERITO la Colegiul Național Iași & coordonatori ai Clubului „Alecart”.

Aflat sub patronajul Iași – Oraș UNESCO al Literaturii, evenimentul va fi transmis și online, fiind accesibil tuturor celor care vor intra pe pagina de Facebook sau pe canalul de Youtube ale Muzeului Național al Literaturii Române Iași.

Mariana CODRUȚ (n. 1956), una dintre cele mai autentice poete contemporane, a absolvit Facultatea de Filologie a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Este membră a Uniunii Scriitorilor din România și a PEN Club International. Poetă, prozatoare și publicistă, a debutat cu volumul de poezie Măceșul din magazia de lemne (1982), urmat de Schiță de autoportret (1986), Tabieturile nopții de vară (1989), Existență acută (1994), Blanc (2000), Ultima patrie (2007), Areal. Antologie de poezie 1982-2007 (2011), hiatus (2015), pulsul nu poate fi minimalist (2019), Zonă complice. Antologie cu poeme alese de Bogdan Crețu (2021). A fost distinsă cu numeroase premii, printre care Premiul „Cartea de poezie a anului”, acordat de Asociația Română a Creatorilor Culturali și Artiștilor în anul 2020.

  • AICI și AICI puteți citi impresii ale foștilor redactori Alecart despre volumele hiatus și pulsul nu poate fi minimalist!

Denisa GRĂDINARU (n. 2003), membră a Clubului „Alecart”, a fost redactor-șef „Alecart”, este studentă la Facultatea de Litere a Universității „Lucian Blaga” din Sibiu și colaboratoare a revistelor sibiene „Euphorion” și „Aplauze”, unde publică recenzii de carte sau cronici de teatru.

  • AICI – poezii de Denisa Grădinaru!

Andrada STRUGARU (n. 2002), membră a Clubului Alecart, fost redactor-șef adjunct al revistei ALECART, a început tot de pe atunci să scrie și să publice poezie. A avut lecturi în cadrul festivalurilor FILIT, „poezia e la bistrița”, „Poets in Transylvania”, „Stand up Poetry” și la Institutul Blecher. În prezent este studentă în anul al III-lea la Facultatea de Litere din Iași, pasiunea pentru literatură luând în continuare forma cronicilor, a articolelor și a evenimentelor culturale la care participă. Anul trecut, a câștigat Marele Premiu la Colocviul studențesc Literatura Română ca Literatură Mondială – Sibiu.

  • AICI – cele mai recente poezii de Andrada Strugaru  (publicate în revista „Familia”) și AICI: poezii publicate în „Alecart”!

Alina VIȚEL (n.2002), membră a Clubului Alecart, este studentă la Drept. Alina vede poezia ca pe o oază, o stație de reîncărcare a minții și a inimii și scrie ca să își poată defini (mai) bine locul în lume. Și-a citit poeziile la festivaluri precum STAND-UP POETRY (18 iunie 2022, Alba Iulia), Festivalul de Literatură Transdanubiană (mai 2022, Craiova) sau la FILIT (Zoon Poetikon – 2023). A publicat în antologia Generația O mie de Semne (CDPL) și antologia Noise Poetry (în curs de apariție).

  • AICI puteți citi poezii de Alina Vițel!

 

Organizatori: Muzeul Național al Literaturi Române Iași și Clubul de lectură „Alecart”.
Parteneri: Primăria Municipiului Iași, Colegiul Național de Artă „Octav Băncilă” Iași, Colegiul Național Iași, Asociația „Patrimoniu pentru comunitate” Iași.
Coordonator proiect „Casa cu Arcade – Casa cu Poezie”: Iulian Pruteanu-Isăcescu.

 

 

Loading Facebook Comments ...

Fii primul care comentează!